Energie

Hidroelectrica se leapădă de Energy Holding după o pagubă de 1,4 mld. lei

Hidroelectrica se leapădă de Energy Holding după o pagubă de 1,4 mld. lei

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

25.07.2012, 00:06 1631

Energy Holding, una dintre cele mai cunoscute afaceri de comerţ cu energie din România şi al doilea cel mai mare cumpărător de energie hidro din ţară, după Alro, a fost ieri decuplat de la Hidroelectrica, după ce nu a fost de acord cu noile condiţii contractuale cerute de administratorul judiciar al producătorului de stat.

Astfel, ieri s-a pus capăt uneia dintre cele mai lungi şi consistente relaţii comerciale directe pe care Hidroelectrica a dezvoltat-o în ultimul deceniu şi care a făcut ca firma de stat să piardă 1,4 mld. lei în perioada 2006 - 31 mai 2012. Suma reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare al ener­giei pe bursa OPCOM şi preţul pe care îl plătea Energy Holding.

Denunţarea contractului a venit după ce Energy Holding nu a fost de acord cu reducerea duratei cu trei ani şi anume până la data de 31.12.2014, iar oferta de preţ a companiei s-a situat mult sub aşteptările statului român.

Energy Holding a fost pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor din timpul guvernării PSD, Dan Ioan Popescu. La începutul anului 2004 Energy Holding bate palma cu Hidroelectrica pentru un contract direct de achiziţie de energie pe o perioadă de un deceniu. În ciuda faptului că era un contract dezavantajos pentru stat, la finalul anului 2009, în timpul mandatului lui Adriean Videanu la conducerea Ministerului Economiei, contractul dintre Hidroelectrica şi Energy Holding se prelungeşte cu 5 ani, până în 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO