Energie

Horia Necula, prorector, Universitatea Politehnica din Bucureşti: Tranziţia energetică a condus şi la creşterea sărăciei energetice. Trebuie să avem în vedere şi elementele legate de preţ şi de impactul pe care îl au măsurile noastre asupra populaţiei, pentru că până la urmă populaţia este cea care va plăti această tranziţie verde

ZF Power Summit 2024

Horia Necula, prorector, Universitatea Politehnica din...

Autor: Alexandra Matei

29.02.2024, 14:37 75

Horia Necula, prorector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, spune că tranziţia energetică a condus, inevitabil, şi la creşterea sărăciei energetice, iar în perioada următoare este foarte important ca România să se uite cu atenţie la elementele legate de preţ şi de impactul pe care îl au măsurile acestei tranziţii asupra populaţiei, cea care va plăti, de fapt, această tranziţie verde. 

Practic, nivelul de trai al populaţiei României nu trebuie să fie afectat în tranziţia energetică pentru că, altfel, această tranziţie nu ar mai fi posibilă. 

„Această tranziţie energetică a condus şi la creşterea sărăciei energetice. Trebue să avem în vedere acest lucru pentru că ne va fi greu să convingem populaţia să creadă în aceste proiecte atunci când nivelul de trai nu îi va permite. Oamenilor le va fi greu să accepte nişte soluţii în contextul sărăciei energetice. Trebuie să avem în vedere şi elementele legate de preţ şi de impactul pe care îl au măsurile noastre asupra populaţiei, pentru că până la urmă populaţia este cea care va plăti şi această tranziţie verde”, a spus el în timpul ZF Power Summit 2024.

 

Ce a mai declarat în timpul evenimentului:

► Încă mai avem specialişti în energie, dar suntem într-o perioadă de final de mandat al unor generaţii care au intrat în domeniul educaţiei energetice acum 30-40 de ani. În 1989, pe piaţa muncii în România intrau 380.000 de persoane noi. Astăzi, sunt 150.000 de persoane care intră anual pe piaţa muncii. Este evident că în perioada următoare se întrevede o criză accentuată pe piaţa forţei de muncă.

► În energetica nucleară nu s-a întâmplat mai nimic în ultimii 20 de ani. Am simţit acest recul şi în ceea ce priveşte interesul studenţilor pentru această specializare, întrucât erau foarte puţine locuri de muncă disponibile. Avem probleme şi în ceea ce priveşte personalul pentru pregătirea acestor studenţi. 

► Acum, lucrurile au explodat. La programul de masterat pe zona de nuclear, anul trecut am avut doi candidaţi pe loc. Atunci când lucrurile se mişcă pe un anumit domeniu şi tinerii vin către domeniul respectiv. Însă, lipsa unor investiţii către anumite zone a produs goluri care se simt şi în sistemul educaţional.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO