Energie

Încep să se împartă banii pentru Marea Neagră, dar companiile locale rămân deocamdată la mâna subcontractorilor

Încep să se împartă banii pentru Marea Neagră, dar...

Autor: Roxana Petrescu

07.08.2023, 00:07 6367

După o linişte de aproape cinci ani în ceea ce priveşte dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, operat acum de OMV Petrom, la finalul săptămânii trecute au venit două anunţuri-cheie pentru proiectul offshore şi pentru România.

Dintr-o valoare totală a proiectului de 4 mld. euro, 1,6 mld. euro au fost atribuite grupului italian Saipem într-un contract prin care va executa lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune. Potrivit informaţiilor disponibile, licitaţia era deja începută din „era“ ExxonMobil, finalizată acum şi depindea de luarea deciziei finale de investiţii.

„Contractul a fost atribuit în baza unei licitaţii de achiziţie publică. Licitaţia a fost iniţiată de fostul operator (ExxonMobil – n. red.), la aceasta au participat mai mulţi ofertanţi internaţionali. Anunţurile şi paşii sunt conform procedurii. Atribuirea contractului s-a bazat pe cel mai bun raport calitate-preţ“, au spus reprezentanţii OMV Petrom. Potrivit informaţiilor disponibile, semnarea con­tractului cu italienii depindea de decizia finală de in­vestiţii, etapă care a avut loc abia la jumătatea acestui an.

Mai departe, surse din piaţă spun că la licitaţie s-ar fi prezentat şi Grup Servicii Petroliere, grup controlat de omul de afaceri constănţean, Gabriel Comănescu, dar şi grupul malaezian Sapura, retras ulterior. „O să stăm la mâna subcontractorilor“, spun acum companiile locale active în domeniul de petrol şi gaze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO