Energie

Începe furtuna: Transenergo COM, un business de 300 mil. euro cu energie, şi-a cerut insolvenţa

Începe furtuna: Transenergo COM, un business de 300 mil....

Autor: Roxana Petrescu

20.01.2017, 00:07 95798

Transenergo COM, al patrulea cel mai puternic trader de energie din România, un business de peste 300 de milioane de euro, şi-a cerut la începutul acestei săptămâni insolvenţa.

Analiştii din piaţă spun că furtuna abia începe.

„Jucătorii s-au expus la multe riscuri“, este de părere Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

De la companii care stârneau invidii, traderii de energie au ajuns „sclavii“ clienţilor, reducerea preţurilor la electricitate, mobilitatea în creştere, dar şi crearea unor proprii departamente de trading în cadrul consumatorilor făcându-i pe furnizori să se mulţumească cu fărâme de marje.

Mai mult, piaţa i-a determinat la comportamente riscante, mulţi dintre traderi alegând să-şi joace norocul pe platforma spot a bursei de energie OPCOM.

Iarna acestui an este cel mai bun exemplu. Energia cu livrare pentru ziua de mâine are un preţ uluitor de

441 lei/MWh. În aceeaşi zi a anului trecut, preţul era de 228 lei/MWh. Pentru un furnizor, o astfel de evoluţie se poate dovedi dramatică dacă trebuie să alimenteze un client, cu care are semnat un contract, la un cost care s-a dublat „peste noapte“. Pe 6 ianuarie, de exemplu, la începutul perioadei de frig, energia se tranzacţiona cu 186,67 lei/MWh.

Datele de la Registrul Comerţului arată că în spatele Transenergo COM se află Nelu şi Rada Coman, cei doi fiind totodată şi cei care au adus pe plan local branduri precum Valentino sau D&G, unele dintre cele mai cunoscute mărci din industria luxului. Oficialii companiei nu au putut fi contactaţi pentru comentarii până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO