Energie

Ionuţ Cristian Ciubotaru, Vice President for Business Development, OMV Petrom: Ne concentrăm pe zona de hidrogen verde, explorăm cu mare interes şi încercăm să mergem în zona aceasta de a găsi metode de utilizare a hidrogenului produs din gaz natural

ZF Power Summit 2024

Ionuţ Cristian Ciubotaru, Vice President for Business...

Autor: Mircea Nica

28.02.2024, 17:01 142

Ne concentrăm pe zona de hidrogen verde explorăm cu mare interes şi încercăm să mergem în zona aceasta de a găsi metode de utilizare a hidrogenului produs din gaz natural, a spus Ionuţ Cristian Ciubotaru, Vice President for Business Development, OMV Petrom, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“Noi am reuşit să semnăm contractele de finanţare pentru două instalaţii de hidrogen care vor fi amplasate în rafinăria noastră de la Ploieşti. Pe lângă acest aspect, convenţiile  aplicate la nivel mondial împart hidrogenul pe culori. Hidrogenul produs cu ajutorul electrolizei din energie electrică regenerabilă este definit ca verde. Noi, OMV Petrom, pe lângă hidrogenul verde încercăm să mergem în zona de hidrogen curat, hidrogen cu emisii reduse de carbon care poate fi definit din punct de vedere al culorilor atât galben, cât şi turcoaz. Este hidrogen produs din gaz natural, dar cu emisii reduse de dioxid de carbon care credem că se pretează pentru tranziţia energetică, pentru modelul de tranziţie treptată de la emisii uriaşe până la un sistem cu emisii reduse cu efect de seră”, a explicat Ionuţ Cristian Ciubotaru.

Ce a mai spus Ionuţ Cristian Ciubotaru, Vice President for Business Development, OMV Petrom:

Noi facem şi România face hidrogen de foarte mulţi ani. Există activitatea aceasta de producţie şi utilizarea hidrogenului în diferite domenii din ţara noastră. Într-adevăr ce este nou este migraţia hidrogenului de la statutul de element chimic către statutul de fluid energetic. Nu suntem foarte departe pe drumul acesta, suntem cumva la început şi este nevoie de foarte multe cunoştinţe, foarte mulţi paşi. Una este cea a tehnologiei, direcţia de reglementare, de strategie, de implementare şi mai ales de utilizare. În momentul de faţă există capacităţi de producţie, există capacităţi de utilizare, dar nu la nivelul de care se discută şi nu la nivelul pe care l-am luat cu toţii şi este prins în toate targeturile care privesc strategia energetică.

Prima direcţie este cea de înlocuire a hidrogenului pe care acum îl producem prin reformarea catalitică a gazului natural. În primul rând înlocuirea consumului propriu. A doua direcţie importantă este hidrogenul pentru mobilitate. Este posibil să fie prea devreme, dar soluţiile alternative de mobilitate există şi cu siguranţă se vor dezvolta în viitor aşa că hidrogenul va reprezenta o parte din mixul necesar pentru mobilitate.

Pe lângă aceste două direcţii există clar şi se vede atât la nivel naţional, cât şi internaţional, modificarea tehnologiilor de utilizare a diferitelor fluide energetice şi înlocuirea acestora cu hidrogen. Mă gândesc aici de la cărbune până la gaz natural, multe industrii, metalurgie, ciment, petrochimie, vor încerca să înlocuiască energia produsă din combustibili fosili cu energie produsă din hirdogen, iar noi suntem interesaţi să ne păstrăm profilul de furnizor şi să mergem în zona aceasta de dezvoltare a tehnologiilor.

O ultimă direcţie care este foarte importantă pentru noi, mai ales că am pariat pe gazul natural şi considerăm că reprezintă un pilon important pentru dezvoltarea noastră şi pentru dezvoltarea României, decarbonizarea gazului natural prin intermediul hidrogenului este una din măsurile care se pot dovedi de viitor. Cu siguranţă este nevoie de multă explorare, cercetare şi la pachet cu reglementări dar suntem convinşi că poate reprezenta una dintre soluţiile care pot prelua din presiunea uriaşă care vine la pachet cu tranziţia energetică. Mă gândesc aici atât la presiunea de timp, cât şi cea financiară. Trecerea bruscă de la emisii înalte la zero necesită o tranziţie foarte complexă. O tranziţie cu paşi intermediari cred că se pretează mai bine şi va lua un pic din presiune.

OMV Petrom reprezintă cel mai mare jucător integrat pe piaţa energiei din Sud-Estul Europei şi cumva vine natural. Mergem în direcţia potrivită şi în concordanţă cu poziţia pe care o avem şi pe care ne-am asumat-o, să fim cei care conduc tranziţia energetică în această geografie.

Există o sumedenie de dimensiuni care trebuie atinse. Văd o grămadă de iniţiative bune. Este foarte bine că există interes, iniţiative, dar ce  lipseşte este coerenţa.

Preţul energiei este un element important, dar nu este definitoriu în ceea ce priveşte producţia de hidrogen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO