Energie

Mihaela Rodica Suciu, DEER, cel mai mare operator din distri­buţia de energie din România: Ritmul tranziţiei energetice seamănă mai degrabă cu o terapie-şoc. „Trebuie să ne calibrăm investiţiile astfel încât să realizăm ceea ce ne-am propus, dar fără a creşte exagerat facturile consumatorilor.“

Mihaela Rodica Suciu, DEER, cel mai mare operator din...

Autor: Roxana Petrescu

03.05.2023, 00:07 1123

Cu 200.000 de kilometri de reţele de energie şi 4 mili­oane de consumatori, Distribuţie Energie Electrică România (DEER) este cel mai mare operator din distri­buţia de energie din România. Iar când de la cele mai înalte niveluri ale UE se ţes strategii pentru neutralitate climatică în 2050, Mihaela Rodica Suciu, director general, DEER, asociază această tranziţie cu o terapie-şoc, subli­niind că acest fenomen înseamnă investiţii de miliarde de euro, bani care trebuie recuperaţi de la consumatorii de energie. Astfel, găsirea echilibrului între ritmul de imple­mentare, necesarul de investiţii şi suportabilitatea consu­ma­torului final de energie este cea mai mare provocare.

„Sistemul energetic al UE traversează în prezent perioada cu cele mai profunde modificări din ultimele decenii (poate că niciodată nu a fost o transformare mai mare), iar piaţa energiei electrice se află în centrul acestui proces de schimbare“, spune Mihaela Rodica Suciu, director general al DEER, în cea mai nouă ediţie a anuarului ZF Energie.

„Toate statele membre UE se confruntă, astăzi, cu aceeaşi situaţie: criză energetică, siguranţă redusă în aprovizionare, preţuri uriaşe, tranziţie «verde», din punctul meu de vedere, foarte rapidă. Să nu uităm că vrem să atingem neutralitatea climatică până în 2050. România şi-a propus ca, până în 2032, să renunţe la cărbune.“



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO