Energie

Ministrul Energiei: Exclud orice fel de risc în aprovizionarea cu gaze a populaţiei în această iarnă

Ministrul Energiei: Exclud orice fel de risc în...

Autor: Radu Bostan

12.09.2014, 17:35 181

Perturbările în livrările de gaze din Rusia către Europa nu vor afecta consumatorii din România deoarece producţia internă depăşeşte în acest moment consumul, a declarat Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

“Nu există nici un risc ca România să fie afectată de vreo întrerupere în această iarnă. Nu se impune să luăm nici o măsură suplimentară pentru a preîntâmpina apariţia vreunei probleme” a afirmat ministrul într-o conferinţă de presă organizată după ce acesta s-a întrunit cu reprezentanţii Petrom, Romgaz şi Transgaz.

Ministrul a precizat că consumul de gaze al României este în acest moment de 16 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producţia internă este de 31 milioane de metri cubi.

“Conform graficului anunţat săptămâna trecută, trei operatori ar fi trebuit să importe astăzi 0,2 milioane de metri cubi. Aseară, Transgaz a fost notificat de dispeceratul de gaze pentru Balcani al Gazprom de la Sofia că aceste cantităţi vor scădea în zilele următoare: astăzi (vineri, 12.09.2014) cu 5%, mâine cu 9 % şi duminică cu 5%. Transgaz a cerut celor de la dispeceratul Gazprom o explicaţie dar până în prezent nu a primit un răspuns oficial.”

Ministrul a mai spus că firmele importatoare erau WIEE, IMEX şi Conef. WIEE este deţinută de Gazprom, în timp ce IMEX şi Conef sunt controlate de grupul rus Vimetco, care deţine şi producătorul de aluminiu Alro Slatina.

“Pentru lunile următoare ne aşteptăm de la Romgaz şi de la Petrom să menţină un nivel de producţie ridicat. Exclud orice fel de risc în aprovizionarea cu gaze a populaţiei în această iarnă”, a conchis Răzvan Nicolescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO