Energie

Mirel Jarnea, business development manager SEE, LONGi: Europa nu este pregătită încă pentru producţia de echipamente regenerabile şi nu o văd pregătindu-se pentru următorii ani. Tendinţa echipamentelor din China este tot mai mare. Urmează ani de consolidare pentru toţi producătorii de tehnologie

ZF Power Summit 2024

Mirel Jarnea, business development manager SEE, LONGi:...

Autor: Alexandra Matei

28.02.2024, 14:51 101

Mirel Jarnea, business development manager SEE, LONGi, consideră că Europa nu este pregătită încă pentru producţia de echipamente regenerabile, iar tendinţa echipamentelor din China este tot mai mare. În următorii ani, afirmă el, va avea loc o consolidare a producătorilor de tehnologie pentru energia regenerabilă.

În următoarea perioadă, crede acesta, e puţin probabil apară investiţii semnificative pe partea de tehnologie în Europa, dar cert e că în următorii doi ani se va vedea o scumpire a panourilor pentru energia verde, în contextul acestei consolidări.

„Urmează ani de consolidare pentru toţi producătorii. Preţul echipamentelor foarte scăzut este dat nu de producătorii din top 5 în lume, ci de restul producătorilor mici şi medii. Pentru a supravieţui, ei au trebuit să coboare preţul foarte mult. Consolidarea va fi făcută într-un interval de 1-2 ani. tTimpul ne va demonstra dacă aceşti producători care au dus preţul în jos vor putea să lucreze pe aceste margini. Consolidarea poate avea două căi: fie companiile mici şi medii se vor autosabota şi atunci vor ieşi din acest context, fie vom asista la merge and acquisition ale companiilor mari către cele mici. După această perioadă de consolidare care, dacă ne utăm istoric, este ciclică, mă aştept ca preţurile să crească. Europa nu este pregătită încă pentru producţia de echipamente regenerabile şi nu o văd pregătindu-se pentru următorii ani. Tendinţa echipamentelor din China este tot mai mare”, a detaliat Mirel Jarnea în timpul ZF Power Summit 2024.

Ce a mai declarat în timpul evenimentului:

Din punctul meu de vedere, pentru a deschide o companie în Europa cu capacitate de 3-5 GW producţie pe an, fabrica trebuie să funcţionee într-un regim de 97-98% pentru a fi productivă. Pentru 3 GW avem nevoie de 1.500 de oameni. Este foarte greu în Europa să construieşti toată această schemă.

Dacă nu lucrezi în 97-98% din capacitate cu linie de producţie continuă, nu poţi susţine preţurile din piaţă. Preţurile sunt foarte joase şi producătorii lucrează pe margini foarte mici. Se lucrează mult sub double digit ca marginalitate pe producţia de panouri.

Sunt două tipologii de preţuri: preţ fix şi preţ indicizat, influenţat de anumiţi factori. Când închizi cu un preţ fix, trebuie să te asiguri că ai o componentă de risc care să acopere un viitor scenariu, lucru pe care nu l-am prevăzut pentru ceea ce se întâmplă azi cu Marea Roşie.

Toate proiectele pe care le-am vândut anul trecut şi pe care trebuie să le livrăm anul acesta vin cu impactul din Marea Roşie. Costurile au fost destul de mari - de la 2.000 de dolari per container China-Constanţa, am ajuns să plătim 7.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO