Energie

Mirela Atanasiu, Head of Unit Operations and Communications, Clean Hydrogen Partnership: Comisia Europeană a recunoscut hidrogenul ca o parte importantă a soluţiilor pentru decarbonizare şi au început să apară la nivel european finanţări în zona de hidrogen. Din partea României vin însă foarte puţine proiecte de cercetare

ZF Power Summit 2024

Mirela Atanasiu, Head of Unit Operations and...

Autor: Alexandra Matei

28.02.2024, 18:23 58

Hidrogenul a fost recunoscut de către Comisia Europeană ca fiind o parte importantă a soluţiilor pentru decarbonizare şi, astfel, au început să apară la nivel european diverse finanţări pentru proiectele de cercetare în zona de hidrogen, însă puţine sunt cele care vin din partea României, spune Mirela Atanasiu, Head of Unit Operations and Communications, Clean Hydrogen Partnership.

„Lucrul cu industria este extrem de important. Noi finanţăm partea de cercetare şi inovare. Comisia Europeană a recunoscut hidrogenul ca o parte importantă a soluţiilor pentru decarbonizare şi au început să apară la nivel european finanţări în zona de hidrogen. Din partea României sunt foarte puţine proiecte care vin şi sunt în special din partea institutelor de cercetare. Sperăm să primim o propunere anul acesta pentru un ecosistem în Galaţi, unde sper să lucrăm şi cu marea industrie, cu companii precum Liberty Galaţi”, a detaliat ea în timpul ZF Power Summit 2024.

 

Ce a mai declarat în timpul evenimentului:

Pe cercetare şi inovare avem alocat un miliard de euro până în 2031 şi încercăm să publicăm apelul pentru proiecte anuale, în jur de 150 mil. euro. Apelul de anul acesta este deschis până pe 17 aprilie şi aşteptăm aplicaţii pentru dezvoltare, cercetare, inovare şi progres. 

În România mai sunt foarte puţine institute de cercetare. Probabil că în industrie presiunea pe cercetare nu a fost destul de mare şi nu am fost forţaţi să ne uităm la alte alternative şi să vedem cum putem să învăţăm şi să lucrăm cu cei din vest. 

Ţările din vest întotdeauna au promovat această soluţie. De la început, din 2004, cei care ştiau să lucreze cu hidrogen, cum era Shell, au fost promotori ai acestor soluţii. Apoi, au fost companii constructoare de electrolizoare, cum ar fi Siemens. Olanda a fost presată să găsească soluţii pentru decarbonizarea regiunilor, având probleme cu extracţia de gaz natural şi astfel a găsit soluţia hidrogenului. Spania, din cauza dependenţei de electricitate scumpă, a găsit soluţia hidrogenului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO