Energie

Niculae Havrileţ, ANRE: ANRE a avut o poziţie în privinţa exportului de energie, nu o reglementare

Niculae Havrileţ, Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare ȋn domeniul Energiei

Niculae Havrileţ, Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare ȋn domeniul Energiei

Autor: Roxana Rosu

23.02.2016, 13:55 401

Avem creştere continuă a exportului, am ajuns la 12% din producţie. Nu punem bariere la export, a spus la ZF Power Summit 2016 Niculae Havrileţ, Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare ȋn domeniul Energiei (ANRE).

E adevărat că legea este confuză şi verificăm ce înseamnă constituirea de bariere la comerţul transfrontalier. Am discutat şi cu Consiliul Concuenţei. Trebuie să dezvoltăm o piaţă regională şi un comerţ în folosul consumatorilor europeni.

În lege apare o denumire pentru o piata centralizată, care nu apare în nicio directivă europeană. Legea spune că producătorii din România trebuie să pună pe o piaţă concurenţială, un operator unic, în mod transparent, reglementată de ANRE. De aici vine interpretarea că ar fi vorba de OPCOM, pentru că pe altă bursă europeană nu ar fi reglementări ANRE.

Alte declaraţii:

Cei mai ieftini producători vor să facă export, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care beneficiază de investiţiile făcute din bani publici. Ei ar trebui să dea energia ieftină în ţară.

Ne uităm şi la regenerabile, unde producătorii vând la 30-40 lei faţă de piaţă şi care se uită la export. ANRE a avut o poziţie, nu o reglementare. La minister sunt discuţii pentru modificarea legii pentru ca producătorii să poată folosi orice piaţă concurenţială, nu neapărat OPCOM.

În România se fac 2-3 miliarde euro investitii anuale în sistemul energetic. Gestionăm o piaţă de 30 miliarde euro cu toate serviciile conexe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO