Energie

Olivian Savin, Marketing & Communication Manager, FEL România: Noi în România din păcate nu avem o centrală cu acumulare prin pompaj. În România există mai multe amplasamente şi pot fi puse aceste tipuri de centrală în mai multe locuri pentru că avem munţi, avem râuri şi lacuri

ZF Power Summit 2024

Olivian Savin, Marketing & Communication Manager, FEL...

Autor: Mircea Nica

29.02.2024, 14:50 127

Noi în România din păcate nu avem o centrală cu acumulare prin pompaj în care să avem un lac superior, unul inferior să putem să turbinăm să producem energie şi să stocăm în bazinul superior, a spus Olivian Savin, Marketing & Communication Manager, FEL România, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“Noi în România din păcate nu avem o centrală cu acumulare prin pompaj în care să avem un lac superior, unul inferior să putem să turbinăm să producem energie şi să stocăm în bazinul superior. Ca şi potenţial în ţară la noi există. Sunt mai multe amplasamente. Din punct de vedere tehnic pentru o centrală de acumulare prin pompaj ai nevoie de o topografie favorabilă şi de un bazin hidrografic şi de avize de la Ministerul Mediului. Sperăm ca în strategia energetică să avem şi acest tip de avize. Din punctul meu de vedere partea de avize al mediului nu ar trebui să fie o problemă. Există mai multe tipuri de centrale cu acumulare prin pompaj şi impactul acestora poate fi chiar aproape de zero”, a mai adăugat Olivian Savin.

 

Ce a mai spus Olivian Savin, Marketing & Communication Manager, FEL România

► În România există mai multe amplasamente şi pot fi puse aceste tipuri de centrală în mai multe locuri pentru că avem munţi, avem râuri şi lacuri.

► La Tarniţa este un proiect de 1.000 MW, dar se pot face şi alte proiecte de ordinul sutelor de MW. Practic potenţialul României ar putea fi undeva la ordinul GW.

► Din punct de vedere economic, tehnic această tehnologie este fezabilă în România. Ce nu avem noi însă în România, nu avem o strategie energetică care să includă acest tip de centrală. Pentru acel proiect ştiu că s-a discutat mult şi problema ar fi fost cea economică, dacă este fezabil din punct de vedere economic sau nu. Această situaţie poate fi văzută şi ajustată din puterea pe care o instalăm. Dacă nu avem nevoie de 1.000 MW putem să vedem de cât avem nevoie pentru că aceste centrale oferă servicii de sistem. Principiul lor este simplu, pompează atunci când energia este ieftină ca să acumulezi şi să stochezi, iar când preţul este ridicat să turbinezi şi să vinzi.

► În Vestul Europei această tehnologie există de foarte mult timp şi se fac proiecte destul de des aş putea spune. Un ultim proiect a fost realizat chiar în mijlocul Europei, în Elveţia de 900 MW în care se stochează undeva la 20 mil. kWh. Ar fi echivalentul a unei încărcări deodată a 400.000 de maşini electrice. Din câte ştiu eu în România sunt undeva la 40.000 de maşini electrice anul acesta. Practic, o capacitate de stocare poate ajuta altă industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO