Energie

OMV investeşte 30 mil.euro în activitatea de petrochimie din Austria

OMV investeşte 30 mil.euro în activitatea de...

Autor: Carol Dan

15.05.2014, 15:11 580

"Centrala extinsă de butadienă din rafinăria Schwechat (Austria) a demarat activitatea operaţională în 2 mai 2014, parte a strategiei OMV de rafinare şi marketing. Astfel, OMV îşi continuă abordarea strategică de concentrare pe producţia petrochimică în rafinăriile sale. În paralel cu extinderea centralei de butadienă din Schwechat, are loc construcţia unei noi centrale de butadienă la rafinăria OMV din Burghausen (Germania), activitatea opreaţională a acesteia fiind planificată pentru cel de-al doilea trimestru din 2015. Butadiena este un ingredient de bază în industria chimică, fiind folosit cu precădere în sectorul auto şi în producţia anvelopelor", potrivit unui comunicat al grupului OMV.

Butadiena, o hidrocarbură obţinută în sectorul de petrochimie al rafinăriei, are un rol cheie în prelucrarea maselor plastice pentru industria auto şi prelucrarea produselor de cauciuc şi latex, cum ar fi spre exemplu sectorul medical, dar şi în industria textilă, producţia de jucării şi calculatoare.

În comunicat se precizează că schimbările globale din sectorul de rafinare au crescut importanţa produselor petrochimice la nivel internaţional.

"Acesta este motivul pentru care strategia OMV de rafinare implică în continuare concentrarea pe produse petrochimice şi pe investiţii în producţia de materiale esenţiale pentru pieţele emergente", a declarat în comunicat Manfred Leitner, membru al Consiliului Executiv al OMV şi responsabil de operaţiunile de rafinare şi marketing.

În 2009, Petrom a anunţat că iese de pe segmentul produselor chimice şi petrochimice. Compania a oprit în 2009 producţia de îngrăşăminte de la combinatul chimic Doljchim, iar în 2011 a închis şi rafinăria Arpechim, după ce a transferat activitatea de petrochimie către combinatul Oltchim, principalul client al rafinăriei din Piteşti.

Rafinăria Arpechim producea şi butadienă.

"Dat fiind că atât produsele chimice, cât şi produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom şi că randamentul acestor activităţi în condiţiile actuale şi prognozate de piaţă este foarte scăzut, conducerea a decis excluderea lor din portofoliul companiei. Petrom va dezinvesti activitatea de produse chimice până la sfârşitul anului 2010", se arăta într-un comunicat din 2009 al Petrom.

OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Petrom în 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO