Energie

OMV Petrom a investit 1,7 milioane de euro în extinderea căii ferate din rafinăria Petrobrazi

OMV Petrom a investit 1,7 milioane de euro în extinderea...

Autor: Anca Olteanu

14.07.2017, 12:18 265

Lungimea liniilor ferate în exploatare în interiorul rafinăriei a ajuns la aproape 50 de kilometri, incluzând acest tronson. „Aproape trei sferturi din reţeaua de căi ferate din Petrobrazi a fost modernizată în ultimii 10 ani. Investiţiile pentru aceste modernizări (incluzând lucrările de mentenanţă) depăşesc 50 milioane de euro”, potrivit OMV Petrom.

„Folosim transportul pe calea ferată pentru o parte importantă a producţiei de carburanţi de la Petrobrazi. Carburanţii sunt încărcaţi în vagoane cisternă în interiorul rafinăriei, iar calea ferată de la Petrobrazi face legătura cu reţeaua publică. Apoi, carburanţii sunt transportaţi la depozitele noastre din ţară, de unde sunt distribuiţi ulterior către benzinării. Inaugurarea noului segment de cale ferată ne va permite să reducem şi mai mult costurile datorită reducerii timpilor de manevră şi va contribui la creşterea siguranţei operaţiunilor”, a transmis Neil Anthony Morgan, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil.

Noul tronson de cale ferată construit în zona instalaţiei de cocsare are rolul de a interconecta alte patru linii existente, uşurând astfel modul de manevră al garniturilor de tren. Anual, în rafinăria Petrobrazi sunt încărcate peste 50.000 de vagoane cu produse petroliere.

Rafinăria Petrobrazi, situată în sud-estul României, lângă Ploieşti, a fost privatizată în perioada 2005-2016, investiţiile la Petrobrazi însumând 1,2 miliarde euro, din care circa 600 de milioane de euro au fost investiţi pentru programul de modernizare care s-a desfăşurat în perioada 2010-2014.

Cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual, Petrobrazi poate procesa întreaga producţie de ţiţei a OMV Petrom din România.

OMV Petrom este un grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane de barili echivalent petrol (bep) în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 benzinării, la sfârşitul lunii martie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom.

OMV, companie industrială listată în Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO