Energie

Ondrej Safar, CEO CEZ Romania: Trebuie să avem o viziune despre cum trebuie să arate reţeaua în 2050. Tot ce punem astăzi în reţelele de electricitate, de gaz, de încălzire centralizată, va fi cu noi în anul 2050

ZF Power Summit 2024

Ondrej Safar, CEO CEZ Romania: Trebuie să avem o viziune...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2024, 20:14 69

România are nevoie de o viziune şi o strategie pe termen lung când vine vorba despre investiţiile în sistemul energetic naţional, mai ales în elemente de infrastructură precum reţelele de transport şi distribuţie, astfel încât aceste investiţii să fie viabile şi în anul 2050.

„Trebuie să avem o viziune despre cum trebuie să arate reţeaua în 2050. Tot ce punem astăzi în reţelele de electricitate, de gaz, de încălzire centralizată, va fi cu noi în anul 2050. Facem investiţii pe termen lung, investim pentru 40 de ani, deci trebuie să ai în minte că dacă astăzi investeşti în ceva ce nu are sens în 2050 aceia sunt bani pe care îi plătesc consumatorii”.

El a subliniat că reţele nu au fost construite pentru modul în care vrem să arate sistemul enegetic în viitor şi ar trebui ca aceste reţele să reprezinte una dintre principalele direcţii de investiţii şi dezvoltare.

„Reţelele nu au fost construite pentru sistemul energetic al viitorul, care este descentralizat, decarbonizat şi digitalizat”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Power Summit 2023

  • Nu s-a schimbat nimic pentru clienţi după vânzarea CEZ Vânzare, asta e foarte important.
  • Orice ţară din Europa decide acum care este direcţia. Olanda a decis că merge spre hidrogen, viitorul ne va arăta dacă este o decizie bună sau nu, dar au luat o decizie şi pun bani într-o direcţie şi nu cheltuie bani în altă direcţie. Poate nu e o decizie bună, dar cu cât nu avem o decizie cu atât facem de toate şi unele dintre direcţii nu vor fi cele potrivite şi vom investi acei bani fără să avem efectul potrivit.
  • Orice decidem acum va decide competitivitatea ţării, va decide în ce direcţie mergem, va decide dacă tranziţia energetică va fi de succes sau nu. Este o mare responsabilitate să fii acum la ANRE sau la Ministerul Energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO