Energie

Ponta: Singura ţară din UE care a trecut la naţionalizări este Ungaria

Ponta: Singura ţară din UE care a trecut la...

Autor: Departamentul Economic

09.10.2014, 17:49 139

Guvernul analizează problema securităţii energetice cu instituţiile statului şi va lua toate măsurile în acest sens, dar singura ţară din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene care a recurs la procedura naţionalizării este Ungaria, a declarat premierul Victor Ponta.

El a precizat, referindu-se la preşedintele Traian Băsescu, că declaraţiile făcute "la tulburare, la nervi, în stare precară" nu ajută cu nimic România.

"Avem analize făcute cu toate instituţiile statului care privesc securitatea energetică a României, salvarea locurilor de muncă, şi în acest context declaraţiile publice făcute la tulburare, la nervi, în stare precară nu ne ajută cu absolut nimic. Din cunoştinţele mele, din cele 28 de ţări membnre ale Uniunii Europene, singura ţară care a trecut la naţionalizări este Ungaria. Ştiu că Băsescu s-a văzut cu Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei - n.r.) recent, nu ştiu dacă i-a venit această idee. România şi Guvernul României vor lua toate măsurile necesare - şi nu doresc să detaliez în acest moment, sunt convins că înţelegeţi de ce - pentru a-şi asigura securitatea energetică şi interesele sale strategice", a spus Ponta.

Premierul a reluat ideea că, din punctul de vedere al Guvernului, toate companiile trebuie să respecte legea şi că oricine "evazionează" bugetul trebuie să plătească, urmând însă să fie luate toate deciziile necesare pentru salvarea locurilor de muncă şi a avea încasări legale la buget.

"Asemenea lucruri însă se discută în mod serios, deciziile se iau pe baza unei analize făcută de specialişti, nu la nervi, nu la tulburare şi nu în scop politic sau electoral. Vă garantez că Guvernul are toate aceste probleme, care ţin de Guvern, în analiză, alături de celelalte instituţii ale statului, cu atribuţii privind securitatea naţională şi cea energetică, şi că asemenea declaraţii tulburate la televizor nu pot decât să facă rău", a adăugat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca dacă mâine Lukoil nu reia producţia să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

El a susţinut că atitudinea părţii române faţă de Lukoil trebuie să fie "pe înţelesul ruşilor", avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile statului român şi rămâne aici, ori, "dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO