Energie

Primăria Oradea investeşte 4 mil. euro în energia geotermală

Primăria Oradea investeşte 4 mil. euro în energia...

Autor: Laurentiu Cotu

06.11.2014, 17:08 995

Primăria Oradea a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de valorificare a energiei geotermale pentru producerea agentului termic de încălzire, în valoare de peste 17,6 mil. lei (4 mil. euro). Proiectul este finaţat în proporţie de 85% de către Guvernul Norvegiei, prin Mecanismul de finanţare al spaţiului economic european 2009-2014, iar 15% de către Administraţia Fondului pentru Mediu.

’’Sistemele pe care le-am proiectat sunt sisteme mixte, iar atunci când zăcământul de apă geotermală nu poate asigura de unul singur întreaga încălzire pe perioada de iarnă, vine termoficarea la sprijin. Punerea în valoare a acestui zăcământ de apă geotermală este condiţionată de amenajarea unor puţuri de reinjecţie’’, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

În cadrul acestui proiect, până în primăvara anului 2016, se vor realiza trei investiţii: puţul de apă geotermală din incinta Universităţii Oradea va fi legat cu punctul termic de la Liceul sportiv, se va moderniza integral punctul termic 902 şi se vor înlocui schimbătoarele de căldură vechi, conform reprezentanţilor primăriei Oradea. Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 aprilie 2016.

Primăria Oradea a mai câştigat un proiect european, în valoare de  50,8 mil. lei (aproximativ 11,5 mil. euro), fară TVA, pentru valorificarea energiei geotermale, fiind publicat în prezent pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) anunţul de licitaţie pentru achiziţia lucrărilor.

   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO