Energie

Rosneft cumpără 30% din participaţia Eni în perimetrul gazifer egiptean Zohr

Rosneft cumpără 30% din participaţia Eni în...

Autor: Anca Olteanu

12.12.2016, 13:55 112

Eni, care deţine, în prezent, 90% din perimetrul de gaz Zohr, concesionat de Shorouk, susţine că Rosneft va plăti 1,12 de miliarde de dolari pentru acţiuni şi va rambursa investiţiile efectuate de Eni în valoare de 450 de milioane de dolari. Mai mult, Rosneft are posibilitatea de a cumpăra o altă participaţiune, de 5%.

Vânzarea acţiunilor din câmpurile de petrol şi gaz pe care le deţine face parte din strategia duală de exploatare a Eni pentru a strânge bani pentru finanţarea dezvoltărilor viitoare şi pentru a putea plăti dividendele. În ultimii patru ani, Eni a strâns aproape 6,3 miliarde de dolari folosind această metodă.

Compania Eni, ale cărei lichidităţi au scăzut cu 19% în al treilea trimestru din cauza preţurilor mici ale petrolului, a promis să vândă active în valoare de cinci miliarde de euro în următorii doi ani.

Zăcământul din perimetrul Zohr, descoperit de Eni în 2015, este cel mai mare zăcământ gazifer găsit vreodată în Marea Mediterană, dimensiunea estimată fiind de 850 de miliarde de metri cubi de gaz în acel loc.

Procesul de aprobare pentru dezvoltarea perimetrului a fost finalizat în februarie, producţia de gazul urmând să demareze înainte de finalul anului 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO