Energie

RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ pleacă din proiectul de 4 miliarde de euro de la Cernavodă. În afacere mai rămân miliardarul Mittal şi italienii de la Enel

RWE, Iberdrola si GDF SUEZ pleacă din proiectul de 4 miliarde de euro de la Cernavodă

Autor: Roxana Petrescu

20.01.2011, 16:02 50

RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ au decis să renunţe la proiectulcelor două reactoare nucleare de laCernavodă, evaluat la 4 miliarde de euro, după ce anultrecut şi CEZ a părăsit această investiţie.

Au mai rămas în proiect numai Nuclearelectrica, ArcelorMittalRomânia şi Enel.

Construcţiareactoarelor ar putea începe în 2012, cu 2 aniîntârziere

Americanii de la Bechtel, câştigătorii unuia dintre cele maicontroversate proiecte de infrastructură din România, autostradaTransilvania, sunt interesaţi şi de construirea reactoarelor 3 şi 4ale centralei nucleare de la Cernavodă. Pentru investiţia de 4miliarde de euro au mai depus oferte şi canadienii de la Lavalin,dar şi ruşii de la Atomtechnoprom.

Cele două reactoare noi pe care statul român vrea să leconstruiască pe platforma de la Cernavodă reprezintă cel mai mareproiect de investiţii al României din ultimii 20 de ani.

Pentru realizarea acestuia, compania de proiect, EnergoNuclear,a lansat anul trecut o licitaţie prin care cerea oferte în vedereaatribuirii contractului de inginerie, procurare şi construcţie învaloare de 3,2 miliarde de euro fără TVA. Deşi termenul iniţialstabilit pentru primirea ofertelor a fost 15 decembrie, compania adecis să extindă intervalul până pe 17 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO