Energie

Sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva gigantului producător de aluminiu Rusal declanşează turbulenţe pe pieţele globale de metale

Sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva...

Autor: Bianca Ciocotisan

18.04.2018, 17:45 533

Consumatorii, producătorii şi comercianţii se luptă pentru a asigura alimentarea stocurilor cu energie întrerupte de Rusal. Alumina - materia primă necesară pentru fabricarea aluminiului - a atins un maxim din ultimii şase ani, iar nichelul a sărit cel mai mult din 2009, relatează Bloomberg.

„Este cu adevărat fără precedent din punctul de vedere al turbulenţelor pe care le dezlănţuie”, a declarat Robin Bhar, analist la Société Générale SA, citat de Bloomberg.

Sancţiunile SUA asupra celui mai mare producător de aluminiu din lume, ameninţă să crească lanţul de aprovizionare global pentru aluminiu, utilizat în avioanele fabricate de Boeing Co. şi F-150 de la Ford Motor Co.

Rusal produce aproximativ 6% din aluminiul mondial şi operează mine, topitorii şi rafinării în întreaga lume, de la Guineea şi Irlanda, Rusia până la Jamaica.

Preţul aluminiului a urcat cu 5,2%, ajungând la 2.530 de dolari pe tona metrică, cel mai mare preţ din august 2011, iar Goldman Sachs Group anticipează că preţurile ar putea creşte la 3.000 de dolari pe termen scurt.

Alumina este cea mai afectată, deoarece Rusal este un producător-cheie, cu firme în locuri precum Irlanda şi Jamaica. Înainte de sancţiuni, aprovizionarea a fost deja constrânsă de reducerea producţiei la rafinăria Alunorte a Norsk Hydro ASA din Brazilia, cea mai mare din lume.

O încărcătură de alumină de 30.000 de tone a adus 800 de dolari pe tonă, potrivit analistului CRU Group, Anthony Everiss. Recordul precedent pentru indicele CRU al preţurilor de alumină a fost de 610 dolari pe tonă în 2006.

Preţul nichelului a crescut şi el, deoarece comercianţii au speculat că alte companii ruseşti ar putea fi vizate de sancţiunile din SUA, preţurile crescând cu 11% şi ajungând la 15.730 de dolari pe tonă, relatează Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO