Energie

Siobhan McGarry, policy officer, Comisia Europeană: Avem o alianţă cu 1.800 de membri prin care lucrăm la producţia, transportul şi distribuţia hidrogenului. Avem mai mult de 840 de proiecte în pregătire şi doar nouă se află în România

ZF Power Summit 2024

Siobhan McGarry, policy officer, Comisia Europeană: Avem...

Autor: Ramona Cornea

28.02.2024, 19:40 119

Siobhan McGarry, policy officer în cadrul Direcţiei Generale Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri din cadrul Comisiei Europene, susţine că direcţia sa a format o alianţă cu 1.800 de membri prin care lucrează la producţia, transportul şi distribuţia hidrogenului. Alianţa are mai mult de 840 de proiecte în pregătire şi doar nouă se află în România. 

„În partea Comisiei Europene din care vin eu, Direcţia Generală pentru Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri, gestionăm o alianţă de stakeholderi care au reuşit să demareze nişte proiecte foarte mari pe bază de hidrogen. Aceste proiecte mari vor fi cele care vor reuşi să aducă avansul pieţei, dar, evident, sunt multe obstacole în calea acelui lucru, iar finanţarea este cea mai mare dintre ele în acest moment. Avem membri din toată Uniunea Europeană, din Balcanii de Vest, 1.800 de membri şi lucrăm la producţia de hidrogen, transport şi distribuţie, stocarea de energie. De asemenea, avem un grup de lucru special dedicat extinderii producţiei de electrolizatoare în Europa. Trebuie să menţionez că avem foarte puţini membri din România. Avem nevoie de o prezenţă mai mare din România pentru că, cu cât avem mai mulţi stakeholderi implicaţi în demararea acestor proiecte, cu atât mai mult îi putem pune în legătură cu investitorii”, a spus Siobhan McGarry în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

Ce a mai declarat Siobhan McGarry în cadrul evenimentului ZF: 

 

Am dezvoltat un plan de pregătire cu aceşti 1.800 de membri şi avem mai mult de 840 de proiecte în pregătire, ceea ce arată că există o piaţă viitoare pentru hidrogen verde în Europa. Dintre acele 840 de proiecte, din nefericire, doar nouă se află în România. Aşa că vrem să faceţi parte din această alianţă pentru că voi ajutaţi la modul în care vom demara aceste proiecte şi cum le putem asocia cu investitori publici sau privaţi. Dacă reuşim să implicăm investitorii publici şi dacă le putem arăta investitorilor privaţi că există o piaţă emergentă acolo, atunci vor urma şi investiţii private. 

Gestionarea reţelei de hidrogen este o provocare mare, dar cele 840 de proiecte din Europa arată că există mult potenţial acolo. Nu se vor materializa toate cele 840 de proiecte. 

În România există un puternic sector al îngrăşămintelor, aşa că există un potenţial imens pentru folosirea hidrogenului în producţia acestor îngrăşăminte pe bază de amoniac. Aşadar, sunt multe sectoare care au nevoie de hidrogen, acum încercăm să facem legătura între toate părţile implicate. Unele dintre statele membre UE nu au puterea fiscală ca să poată aloce banii contribuabililor în sprijinirea strategiile de hidrogen verde. 

Primele licitaţii au pornit în noiembrie 2023 şi s-au încheiat acum două săptămâni. Rezultatele despre cei care au câştigat sprijin din fonduri publice le vom avea luna viitoare. Sper că vor fi proiecte care au şi români în componenţă, proiecte din Uniunea Europeană care să fie implicate.

Sistemul de energie de care avem nevoie pentru a avea o producţie de hidrogen verde va fi diferit de sistemul nostru actual de energie, va trebui să trecem la un sistem în care vom produce energie regenerabilă. Un potenţial imens al României este cel al energiei eoliane, iar dacă ai potenţial de a produce energie regenerabilă, atunci ai şi potenţialul de a produce hidrogen. 

Le-aş transmite românilor să gândească în afara graniţelor României pentru că, pentru a demara producţia de hidrogen, va fi nevoie de o colaborare ce va trece graniţele. Cele 840 de proiecte vin din 25 dintre cele 27 de state membre UE, singurele două care lipsesc sunt Irlanda şi Lituania. Trebuie să lucrăm împreună cu regiuni care au nevoie de hidrogen pentru producţia de oţel sau pentru producţia de amoniac. Va trebui să facem acest lucru la nivelul întregii regiuni pentru a o realiza rapid şi într-un mod accesibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO