Energie

Statul încearcă o nouă privatizare a Combinatului Oltchim: de data aceasta vrea să îl vândă pe bucăţi

Statul încearcă o nouă privatizare a Combinatului...

Autor: Liviu Popescu

24.08.2016, 11:47 1150

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), companie cu capitalizare de 127 mil. lei, aflat în insolvenţă din ianuarie 2013, este scos la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la finele acestui an.

“Oltchim va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, la acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active”, potrivit companiei.

Veniturile EBITDA ale Oltchim au depăşit estimările din planul de reorganizare, fiind înregistrate venituri de 170 mil. euro şi EBITDA ajustată de 17,7 mil. euro în 2015. Totodată, veniturile şi EBITDA ajustată ale societăţii sunt aşteptate a se ridica la 175,6 mil. euro, respectiv 23,9 mil. euro la finele anului 2016.

Statul a încercat în mai multe rânduri privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania cu 2.000 de salariaţi.

La începutul 2016, Oltchim a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare din partea unei companii din China şi a două din România, dar negocierile au eşuat.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări nete mai mari cu aproape 4%, în sumă de 378,13 milioane lei (84 milioane euro). În primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vânzări nete de 364,6 milioane lei.
Compania este deţinută în proporţie de 54% de statul român şi în proporţie de 32,4% de PCC SE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO