Energie

Ştefan Vuza, preşedintele Consiliului de Administraţie, Chimcomplex Borzeşti: Când gazul era 10 euro economia era calmă şi toată lumea procesa. Preţul s-a dus brusc la 100 euro, de 10 ori preţul, iar acum a scăzut, dar în continuare este de trei ori mai mare

ZF Power Summit 2024

Ştefan Vuza, preşedintele Consiliului de...

Autor: Mircea Nica

29.02.2024, 11:47 268

Când gazul era 10 euro economia era calmă şi toată lumea procesa. Preţul s-a dus brusc la 100 euro, de 10 ori preţul, iar acum a scăzut, dar în continuare este de trei ori mai mult. Concurenţii noştri au în continuare cifra 10 la gaz sau la curent, ceea ce înseamnă că Europa nu are nici o şansă să concureze cu ţările care îşi menţin preţurile la 10 euro, a explicat Ştefan Vuza, preşedintele Consiliului de Adminsitraţie, Chimcomplex Borzeşti, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

În ceea ce priveşte energia verde, Ştefan Vuza susţine că energia verde va fi veşnic mai scumpă, în timp ce o parte din industrie o să poată suporta preţurile mari, pentru cealalată care este energofagă va fi imposibil.

“Populaţia poate să suporte energia verde care veşnic va fi mai scumpă. O anumită parte din industrie, cam o treime, poate să suporte energie scumpă, dar cealalată care este energofagă este imposibil. La Bruxelles se discută deja programe de subvenţie în cazul în care energia şi gazul nu este redus la acelaşi nivel cu al competitorilor.”

 

Ce a mai spus Ştefan Vuza, preşedinte al Consiliului de Administraţie, Chimcomplex Borzeşti:

► Fizica şi chimia arată că este imposibil să decarbonizăm. Toţi chimiştii s-au întâlnit şi au dovedit că ce se doreşte nu poate să facă nimeni. Fără molecula de CO2 moare toată planeta. Decarbonizarea va continua, dar fără dezindustrializare. Ce s-a început acum este un dezastru total. Nu mai poluăm că s-a oprit industria

► Moleculele de CO2 nu sunt dovedite că aduc încălzirea globală. Alte universităţi spun că metanolul este cel care duce la încălzirea globală. Ar fi bine să ne luăm două sau trei surse de informaţii de unde să ne luăm informaţiile.

► Aici în România nu avem de ales. Totul se judecă la Bruxelles, este greşit, porneşte de la un sâmbure de adevăr.  La următorul 29 februarie, peste 4 ani, o să vorbească toţi că mine că este o iluzie spre ce ne-am îndreptat.

► Toată chimia merge la jumătate, toată metalurgia merge la jumătate.

► Maşina electrică vine în momentul acesta din China cu 25.000 euro şi orice producător din Europa nu poate să o facă fără 70.000 euro. Vor suferi nu numai cel care face chimicale, toată industria va fi oprită. În China curentul este de 3 ori mai ieftin, gazul este de 3 ori mai ieftin. Atunci, aceste materii prime sunt mai ieftine. Este doar o chestie de timp până când toate produsele vor fi aduse din afară şi atunci vor suferi toţi ceilalţi care raportează cifre bune.

► Creşterea economică este pe bază de inflaţie. Preţurile au crescut cu 40%, PIB cu 7% şi spunem că a crescut. Nu a crescut. Volumele de gaz au scăzut la jumătate, tonele de produse au scăzut la jumătate la anumite industrii.

► România şi Europa au tehnologia cea mai bună, iar pe energie verde toată lumea este la început. Tehnologia în 2024 la fabricile din România este competitivă cu celelalte. Blocul european este condus prost.

► Hidrogenul nu o să aibă nici o şansă. Noi suntem specialişti în hidrogen. Producem la Vâlcea de 50 de ani, Institutul Naţional de Criogenie este acolo şi ştim că nu este rentabil hidrogenul. Auzim că toţi că vor face, dar cum?

► A fost o licitaţie recent, am câştigat-o în ianuarie, s-a anulat licitaţia şi la a doua licitaţie am fost excluşi. Contestăm în instanţă, dar mă uitam la câştigători şi nimeni nu ştie să facă hidrogen. Hidrogenul este de opt ori mai exploziv decât gazul metan. Este de 8 euro tona şi noi îl facem cu 20 eurocenţi, de 48 de ori mai ieftin. Cine crede că va face hidrogen în România cu 8 euro se înşeală pentru că nu există bursa de hidrogen. Proiectele de hidrogen nu vor fi duse de nimeni la final.

► Ce are ţara aceasta? Acele materii prime din pământ, gaz, petrol, sare, cărbune, procesează-le de 3-4 ori la rând. În industria prelucrătoare de bază România este bogată. Sunt 17 facultaţi de chimie, Ungaria are una, Bulgaria are una. Hai să procesăm materiile prime pentru că avem cu ce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO