Energie

Valentin Bârgău, Restart Energy One: Sunt mulţi factori care pot influenţa evoluţie pieţei energiei, factorii geopolitici, precum şi faptul că 2024 este un an electoral. Ne uităm să vedem ce măsuri urmează, cum le vor lua şi cum le vom implementa

ZF Power Summit 2024

Valentin Bârgău, Restart Energy One: Sunt mulţi...

Autor: Ramona Cornea

28.02.2024, 17:35 74

Sunt mulţi factori care pot influenţa evoluţie pieţei energiei, factorii geopolitici, precum şi faptul că 2024 este un an electoral, susţine Valentin Bârgău, VP of corporate operations în cadrul Restart Energy One. El mai spune că jucătorii din această piaţă aşteaptă să vadă ce măsuri urmează din partea autorităţilor şi se gândesc cum le vor implementa. 

„Sunt mulţi factori care pot influenţa evoluţia atât a zonei de EPC în zona de prosumatori, dar şi în zona de utility scale. Factorii importanţi sunt cei geopolitici, trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile peste graniţă la noi, cât şi în Orientul Mijlociu. În al doilea rând, trebuie să ţinem cont că în România este un an electoral şi trebuie să vedem măsurile pe care doresc să le implementeze. Una dintre problemele pe care le avem în mod constant în zona de reglementare este că nu ne uităm niciodată la întregul ecosistem atunci când luăm măsuri. De exemplu plafonarea, când toată lumea s-a concentrat asupra consumatorului, iar alte aspecte importante au fost neglijate”, a spus Valentin Bârgău în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024. 
 
Ce a mai declarat Valentin Bârgău în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024:
 
Cel mai important aspect este capitalul, investitorii. În momentul în care iei astfel de măsuri bruşte, începi să creezi dezechilibre de partea cealaltă. Investitorii au pus pe aşteptare investiţiile, mulţi furnizori de energie mici au ieşit din piaţă, s-au orientat spre consumatorii industriali sau şi-au diversificat businessul. A funcţionat pe termen scurt, dar pe termen lung, când vom ajunge în partea cealaltă, după 2025, dacă această plafonare va fi eliminată, unde ne vom găsi? Vom avea mai puţini furnizori de energie în piaţă, concurenţă mai mică, la sfârşit nu cred că consumatorul final a fost câştigător în povestea aceasta. Deci ne uităm să vedem ce măsuri urmează, cum le vor lua şi cum le vom implementa. 
 
După evenimentele din 2021, foarte mulţi clienţi din zona industrială au înţeles că au nevoie de ceva mai mult, mai ales cei pentru care energia era o componentă importantă în activitatea lor. Ei aveau nevoie de ceva mai mult pentru a putea controla acest cost, iar cel mai la îndemână a fost construirea de centrale fotovoltaice sau capacităţi proprii. Credem în continuare că acest trend va continua. 
 
Anul trecut, pe divizia noastră de EPC am crescut de aproximativ cinci ori, nu a fost o creştere foarte lină, sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le învăţăm, dar credem că trendul va continua. Anul acesta ne-am propus o dublare a capacităţii pe care o instalăm. Au fost aproape 125 mil. lei veniturile pe divizia de EPC, iar anul acesta ne aşteptăm să creştem la 200 – 250 mil. lei. 
 
Dacă la început proiectele aveau o capacitate relativ mică, vedeam şi 100 – 200 de KW, anul trecut media deja s-a dus spre 500 – 700 de KW, iar anul acesta ne aşteptăm la 1 MW – 1,5 MW. 
 
Nevoile pentru securitate energetică se regăsesc în toate domeniile, dar am văzut mai mult în zona de producţie, aici a fost cererea nu neapărat mai mare, ci mai agresivă. Clienţii şi-au dorit ca lucrurile să meargă repede. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO