Energie

Vasile Cârstea, general manager, Depogaz: O securitate energetică nu se poate asigura fără o depozitare care să răspundă cu celeritate pieţei în orice situaţie critică care ar putea să apară. În acest moment, gradul de umplere în depozitele pe care le operăm este undeva la 54-55%

ZF Power Summit 2024

Vasile Cârstea, general manager, Depogaz: O securitate...

Autor: Mircea Nica

27.02.2024, 16:12 72

Securitatea energetică are nevoie de o depozitare care să răspundă cerinţelor pieţei în orice situaţie critică. În acest moment, gradul de umplere în depozitele Depogaz sunt undeva la 54-55%, iar capacitatea de înmagazinare a crescut deja, a spus Vasile Cârstea, general manager, Depogaz, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“O securitate energetică nu se poate asigura fără o depozitare care să răspundă cu celeritate pieţei în orice situaţie critică care ar putea să apară. În acest moment, gradul de umplere în depozitele pe care le operăm este undeva la 54-55%. Menţionez că capacitatea de înmagazinare aşa cum şi altă dată am spus că creşte, deja a crescut. De la 3 mld. metri cubi la 3,3 mld. metri cubi capacitate de înmagazinare în România. Capacitatea de extracţie din depozite de la 28-29 mil. metri cubi a crescut la 32-34 mil metri cubi pe zi. Capacitatea de injecţie momentan se menţine la 20-22 mil. metri cubi pe zi. În dinamica de dezvoltare şi situaţia geopolitică în care ne desfăşurăm activitatea Depogaz şi-a stabilit ca şi ţinte pentru finalul 2026, începutul 2027 să ajungem la o capacitate de 4 mld. metri cubi, iar după 2027 încercăm să ajungem la 4,2 -4,5 mld. metri cubi”, susţine Vasile Cârstea.

 

Ce a mai spus Vasile Cârstea, general manager, Depogaz:

În acest moment avem în dezvoltare depozitul de la Bilciureşti şi mulţi poate urmăresc achiziţia pe SEAP şi sunt interesaţi de acest proiect, proiect pentru care DEpogaz a obţinut fonduri europene undeva la 39 mil. euro. Valoarea proiectului se ridică la 126 mil. euro. Faza unu a proiectului a fost încheiată cu succes astfel încât surplusul de capacitate şi capacitate de extracţie de aici apare. Un alt proiect de mare importanţă este depozitul Gherceşti care la această oră, din punct de vedere al proiectării, este gata şi fezabil pentru a fi pus în SEAP.

La acest moment nu avem resursele financiare ca să putem să promovăm, vorbim de 110 mil. euro. Menţionez că acest depozit are infrastructura de suprafaţă la faza întâI deja terminată la 600 mil. metric ubi de gaze. Ne trebuie să implementăm o staţie de comprimare. Urmează ca acest depozit să fie interconectat cu sistemul BRUA, conductă pentru care Transgaz deja a şi pus în licitaţie această conductă din Gherceşti.

Un alt proiect major este Sărmăşelul pe care în această oră îl operăm la 950 mil. metric ubi de gaze şi vrem să ajungem la 1,55 mld. metric ubi de gaze. Menţionez că acest depozit are de asemenea un rol foarte important. Este situate în inima României.

Depogaz operează în baza unui tarif de înmagazinare pe care îl urmărim cu mare interes. Pentru ciclul care începe acum la 1 aprilie 2024, Depogaz prin eforturile sale scade tariful de înmagazinare. Chiar dacă avem o cotă de piaţă de 91% şi o dinamică de dezvoltare accentuată nu încercăm să distorsionăm piaţa.

Prin activitatea mea pe care o desfăşor, activitatea de înmagazinare a fost una care în momentele pe care le-am trăit nu reprezenta un interes deoarece era mai lejer de a aduce gazul din import şi a-l folosi fără a ne gândi că o zi nu seamănă cu alta. Toate depozitele de înmagazinare pe care astăzi România le operează şi sunt în funcţiune mi-au trecut prin mână în toate investiţiile de la început şi până în stadiul în care se află în acest moment. O securitate energetică fără o structureă de înmagazinare reală, să asiguri o siguranţă din toate punctele de vedere din orice moment nu este fezabilă şi nu se concepe fără depozitare.

Numai depozitul Gherceşti, care astăzi am spus că îl ducem la 600 mil. metri cubi, are capacitatea din punct de vedere geologic de a ajunge la 2 mld. metri cubi. Creşterea în depozitul Gherceşti a presiunii cu un bar înseamnă 300-350 mil. metri cubi pe bar. Este un zăcământ imens, bine aşezat.

Noi suntem o companie care funcţionăm pe tarif de înmagazinare care nu poate fi foarte ridicat şi ne urmărim astfel încât să nu creştem artificial un preţ final al gazului Ducem lipsă de fonduri, având în vedere că ne trebuie această sumă de 110 mil. euro pentru Gherceşti. Am încercat prin fondul de modernizare, am intrat cu BEI, Avem o serie de întâlniri astfel încât să obţinem o serie de produse ieftine, eficiente pentru a putea să le implementăm şi a duce proiectele la bun sfârşit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO