Energie

ZF Power Summit 2023. Eric Stab, ENGIE România: Cred că mulţi din Europa vom reuşi să nu mai avem nevoie de gaz rusesc până în 2026-2027

ZF Power Summit 2023

ZF Power Summit 2023. Eric Stab, ENGIE România: Cred că...

Autor: Alex Ciutacu

21.02.2023, 12:07 199

Dependenţa Europei de gazul rusesc este în scădere, însă tranziţia înspre alte surse de energie va dura, iar răspunsul la întrebarea dacă gazul rusesc va dispărea de pe piaţa europeană este unul dificil, a explicat Eric Stab, preşedinte şi CEO al ENGIE România, în conferinţa ZF Power Summit 2023.

„Este o întrebare dificilă. Cred că Europa va avea nevoie de gaz pentru mult timp de acum înainte, ştiut fiind că rămâne energia de tranzitie a tranziţiei energetice. Poate că Europa va mai folosi gaz rusesc, însă nu sunt convins. Important este că Europa s-a organizat pentru a se descurca fără gazul rusesc. Mulţi din Europa cred că vom reuşi să nu mai avem nevoie de gaz rusesc până în 2026-2027. Ştim că sunt, în continuare, ţări care depind de acest gaz, direct sau indirect, deci e dificil de spus ce se va întâmpla cu acestea, dacă vor adopta strategia de a înlocui gazul rusesc sau nu”.

Din noiembrie 2021, de la începutul aplicării schemelor de sprijin pentru consumatori, pre-finanţate furnizori, ENGIE a avut de recuperat sume totale de circa 2,8 miliarde de lei, din care mai are de recuperat astăzi 900 de milioane de lei.

„Sumele sunt în continuă creştere, ca urmare a schemelor de suport implementate. Pentru consumatorii industriali şi business, care nu au alocări de preţuri preferenţiale, va fi nevoie să facem solicitări de rambursare, sume pe care nu le cunoaştem, pentru că trebuie să fie raportate la preţurile din piaţă. Deci, per total, 2,8 miliarde de lei de la începutul aplicării schemelor de suport”.

Alte declaraţii:

  • Trebuie să mărturisesc că ultimele 12 luni au fost ca şi cum am fi fost aruncati într-o maşină de spălat, de unde am ieşit uzi, ameţiţi, încercând să rămânem concentraţi la ce se întâmplă. Cu toţii cred că am experimentat acest sentiment şi am redescoperit cât de importantă este siguranţa în aprovizionare şi că aceasta nu este garantată.
  • Impreună cu tot sectorul, cu autorităţile, am reuşit să facem faţă provocărilor de anul trecut legate de siguranţa în aprovizionare, am depozitat mult gaz. Ca idee, am avut peste 9 TWh de gaz natural în depozitele din ţară înainte de începerea iernii acesteia, mai mult ca niciodată. Acest fapt are şi o implicaţie financiară importantă: când depozitezi volume mai mari, la preţuri foarte mari, acest lucru atârnă greu în balanţa financiară a companiei.
  • Pentru iarna viitoare vom păstra acelaşi scenariu: vom continua sa ne mobilizăm. Am avut noroc şi cu temperaturile din această iarnă, de aceea volumele de gaz din depozite din februarie 2022, raportat la cele din aceeasi lună a anilor anteriori, sunt la un nivel destul de ridicat în România şi în Europa. Acest lucru ne va ajuta sa gestionăm iarna viitoare, pentru că vom ieşi din această iarnă cu depozitele relativ pline, ceea ce va diminua presiunea de a cumpara gaz natural pentru a le umple.  În plus, există şi obiectivul european de a umple depozitele la 90% din capacitate înainte de 1 noiembrie. Deşi este un efort financiar important, vom face tot ce este necesar pentru a contribui la îndeplinirea acestui obiectiv
  • Ce vă pot spune este că România este un punct central de interes. Cu toţii ştim că suntem la graniţa cu Ucraina şi, în consecinţă, toată lumea se întreabă care este situaţia aici, cum facem faţă acestei crize. Situaţia a fost dificilă în România, au fost ingrijorări mai ales în ceea ce priveşte măsurile luate de autorităţi pentru a proteja consumatorii, într-un moment fără precedent, când protejarea acestora era necesară.
  • Important este şi ce soluţii sunt aplicate. Iar în România, schema de suport a fost pre-finanţată de furnizori. În contextul în care preţurile au ajuns la niveluri nemaiintâlnite, de până la 240-250 de euro per MWh, cu toţii ne intrebam ce se va întâmpla cu sectorul energetic. Însă, preţurile au scăzut, autorităţile au înţeles că şi furnizorii trebuie ajutaţi şi protejaţi, mai ales în contextul unei crize în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare. Furnizorii au nevoie de consumatori, dar şi clienţii au nevoie de furnizori. Dacă furnizorii nu pot face faţă acestor condiţii vitrege de piaţă, întreg sectorul se expune unor riscuri majore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO