Companii

Exclusiv online: Exista riscul ca benzina sa ajunga la pretul de 6 lei pe litru?

20.05.2010, 00:00 15

De la inceputul acestui an, pretul benzinei si al motorinei acrescut cu 9,5%, respectiv 11,5%, motivele invocate de petrolistifiind cresterea taxelor, deprecierea leului in raport cu monedaamericana, precum si cresterea petrolului pe pieteleinternationale.

Benzinele speciale, de o calitate mai buna, au depasit pragul de5 lei pe litru iar in contextul in care moneda americana pare maiputernica decat niciodata, intrebarea care se ridica este daca, inaceste conditii, benzina ar putea atinge pragul de 6 lei pe litruiar motorina pe cel de 5 lei.

"Nu, 6 lei este un pret mult prea mare. Cand se apreciazadolarul in raport cu euro asistam la o scadere a cotatiilorinternationale la produsele petroliere. Are loc o echilibrare. Celemai mari cantitati de produse petroliere se duc in SUA si apoi inEuropa. Daca euro este din ce in ce mai slab fata de dolar, acestlucru are un impact asupra cererii si implicit asupra cotatiilor",explica Andrei Chirilescu, director general adjunct in cadrulLukoil Romania, al treilea jucator din piata locala a distributieide carburanti, care opereaza circa 300 de benzinarii.

Chirilescu spune ca cel mai cerut sortiment de benzina dinpiata, premium fara plumb , care acum are un pret de circa 4,4 leipe litru nu va ajunge in niciun caz la pretul de 6 lei.

De altfel, in ultimele zile, in care a avut loc puternicaapreciere a dolarului fata de euro, pretul titeiului a scazutconstant dupa ce in aprilie barilul de petrol depasea pragul de 85de dolari. Astfel, in cursul zilei de ieri, barilul de petrol ainregistrat un pret de 69 de dolari.

Motorina, care in 2008, anul recordurilor in ceea ce privestepretul petrolului, era mai scumpa decat benzina, nu are nici easanse prea mari sa ajunga la pragul de 5 lei pe litru, daca nu seintampla ceva spectaculos, iin sa sublinieze jucatorii dinpiata.

"Cred ca vom asisa la un maxim de 4,5-4,6 pe litru la motorina,asta daca vorbim de vremuri normale", mai spune Chirilescu. Inprezent, cel mai vandut sortiment de motorina are un pret cuprinsintre 4,17 - 4,3 lei pe litru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO