Companii

EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a atins valoarea de 3,54 mld. dolari în 2016

EY: Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a atins...

Autor: Cristina Bellu

29.03.2017, 12:40 331

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a avut o valoare de 3,54 mld. dolari anul trecut, numărul tranzacţiilor ridicându-se la 113, potrivit barometrului  EY privind fuziunile şi achiziţiile din Europa Centrală şi de Sud-Est (CSE).

Analiza menţionează că 81% dintre achiziţii au fost realizate de investitori strategici. Tranzacţiile domestice au reprezentat 41% din numărul tranzacţiilor, iar cele realizate de investitorii străini  56%. Doar 3% dintre achiziţii au fost reprezentate de investiţiile româneşti în exterior.

După volumul tranzacţiilor, cel mai activ sector în România a fost cel industrial.

În ceea ce priveşte originea capitalului străin investit, cei mai activi achizitori au fost Germania, cu 12 tranzacţii, Franţa cu 7 tranzacţii şi Polonia cu 5 tranzacţii.

„Anul 2016 a adus tranzacţii importante în România şi în regiune, arătând un nivel de încredere din ce în ce mai ridicat al investitorilor globali. Numai cele două tranzacţii mari transfrontaliere, vânzarea SABMiller România către Asahi şi vânzarea pachetului majoritar la KMG International (Rompetrol în România) către CEFC China Energy au depăşit 1 miliard de euro în valoare pe piaţa locală. În 2017, sectorul financiar se va consolida, zona de bunuri de consum va fi în continuare activă şi va creşte numărul tranzacţiilor în tehnologie.”, spune Florin Vasilică, liderul departamentului asistenţă în tranzacţii, EY România.

La rândul lor, companiile de audit şi consultanţă PwC şi Deloitte au apreciat că anul trecut valoarea pieţei locale de fuziuni şi achiziţii s-a situat între 3,6 mld. euro şi 4 mld. euro.

La nivelul zonei CSE cea mai valoroasă tranzacţie înregistrată anul trecut s-a desfăşurat în sectorul alimentar, când grupul japonez Asahi a achiziţionat mai multe mărci de bere est-europene pentru 7,8 miliarde de euro.

Valoarea totală a tranzacţiilor din Europa Centrală şi de Sud - Est a fost de 47,7 miliarde dolari, cu 10,7% mai mult decât în 2015. Diferenţa se datorează, în principal, creşterii valorii medii a tranzacţiilor de peste 100 milioane dolari. Dacă, în 2015, valoarea medie a tranzacţiilor din acest segment s-a situat la 361 milioane dolari, anul trecut aceasta a crescut la 385 milioane dolari.

În ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor din CSE, cel mai atractiv sector pentru Polonia, Cehia, Bulgaria şi Turcia a fost IT-ul, care a atras cele mai mai multe tranzacţii, respectiv 189.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO