Companii

Fabrica de PAL va mari cu 40% afacerile Prolemn

Fabrica de PAL va mari cu 40% afacerile Prolemn
27.04.2010, 23:05 477

Producatorul Prolemn din Reghin, controlat de firma KastamonuEntegre, unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniulprelucrarii lemnului din Turcia, estimeaza ca va inregistra in 2011o crestere a businessului cu 40% in conditiile intrarii infunctiune a unei fabrici de PAL (placi aglomerate folosite inindustria mobilei si a constructiilor) aflata acum inconstructie.

Compania ar putea finaliza in perioada octombrie-decembrie anulacesta o investitie de 50-60 mil. euro intr-o linie de productie aPAL-ului, urmand ca apoi sa fie instalata si o linie de productieMDF (medium-density fibreboard), investitiile urmand sa ajunga lacirca 100 mil. euro in 2012-2013.

Proiectul este sustinut in proportie de 40-50% din fonduriproprii, iar restul din credite bancare si leasing.

Finalizarea investitiilor va creste numarul angajatilorcompaniei la 1.000, dublu comparativ cu cat au prezent.

"Consideram benefica aceasta perioada pentru investitii,deoarece si costurile sunt mai mici (...) Estimam ca fabrica vafunctiona la capacitate maxima la sfarsitul lui 2012 - inceputulanului 2013", a spus Mustafa Rafi, seful departamentului financiaral Prolemn.

Exista cerere externa

El explica decizia de a investi in aceasta fabrica prin faptulca in pietele din Europa criza a inceput mai rapid si sunt semnalede revenire, existand cereri externe pentru PAL.

In urma intrarii in functiune a fabricii de PAL, compania vaangaja circa 350 de persoane, iar alte 150 urmeaza sa fie recrutatepana in 2012-2013. Capacitatea maxima zilnica a fabricii de PAL vafi de 2.000 de metri cubi. Pana la finalizarea intregului proiect,fabrica va functiona la 85-95% din capacitate.

In prezent salariul minim al unui angajat la Prolemn este de 800de lei (190 de euro), iar cel mediu de 1.400 de lei (333 deeuro).

Cea mai mare parte a productiei urmeaza sa lie livrata laexport. In prezent, la Reghin, Prolemn produce in principal fete deusi, care merg aproape in totalitate la export.

In 2009, Prolemn a inregistrat o cifra de afaceri de 158 mil.lei (peste 35 mil. euro), iar pentru acest an a fost bugetat unavans de 20%. In primul trimestru, vanzarile companiei au avut oscadere de 22% de la 34,6 mil. lei (8,1 mil. euro) in primele treiluni ale anului trecut pana la 27 mil. lei (6,6 mil. euro) inintervalul similar din 2010.

O piata mai putin concurentiala

Intentia companiei de a investi intr-o fabrica de PAL (placiaglomerate folosite in industria mobilei si a constructiilor) estemai veche, primele declaratii in acest sens fiind facute publice in2007.

Ulterior, compania a anuntat ca mai sunt si alte state unde s-arputea face investitia, pe fondul unor neintelegeri cu Autoritateapentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Prin aceste proiecte, Prolemn intra pe piata de PAL si MDFconsiderata putin concurentiala, unde mai sunt prezente Kronospan,prin fabricile de la Sebes, si Egger, care are o investitie laRadauti.

Kastamonu Entegre, actionarul majoritar al Prolemn, estecontrolat de Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniulexploatarii forestiere din Turcia. Kastamonu Entegre are circa7.000 de angajati si trei unitati de productie in Turcia, precum siin Romania, Bulgaria si Bosnia-Hertegovina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO