Companii

Familia Cotoi din Reghin a ajuns la afaceri de aproape 11 mil. euro cu fabrica de mobilier tapiţat Mobila Dalin

Familia Cotoi din Reghin a ajuns la afaceri de aproape 11...

Autor: Laurentiu Cotu

28.07.2023, 00:03 144

Producătorul de mobilier tapiţat Mobila Dalin din Reghin, judeţul Mureş, o afacere românească fondată de familia Cotoi în urmă cu 28 de ani, a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 53,2 mil. lei (10,8 mil. euro), în creştere cu aproape 5% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a realizat anul trecut un profit net de peste 5 mil. lei (1 mil. euro), mai mare cu 83% faţă de anul precedent, când Mobila Dalin a avut un câştig net de 2,7 mil. lei (558.000 de euro), conform datelor publice. Producătorul de mobilier tapiţat din Reghin a ajuns în 2022 la un număr mediu de 244 de angajaţi.  Fabrica de mobilă din Reghin produce diverse canapele, fotolii, scaune şi paturi, alaturi de accesorii şi alte produse de mobilier tapiţat, care sunt vândute apoi în magazinele proprii şi ale partenerilor, cât şi la export. Produsele Mobila Dalin sunt comercializate în aproximativ 150 de magazine din România, Ungaria şi Republica Moldova, potrivit informaţiilor existente pe site-ul companiei. România a exportat în 2022 mobilă în valoare de 2,6 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de anul precedent, arată datele de la Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Astfel, exporturile au continuat să crească în valoare, singurul an din ultimii zece în care livrările peste hotare au făcut un pas în spate fiind 2020, atunci când pandemia a dat economiile lumii peste cap şi a ţinut închise magazinele de mobilă şi consumatorii departe de acestea.

În plus, multe fabrici au fost închise în această perioadă din cauza lipsei de comenzi iar unele au fost nevoite să concedieze oameni şi să-şi restrângă activitatea. Principala ţară de export este Germania, acolo unde fabricile locale au trimis mobilă în valoare de peste 440 de milioane de euro. Vestul Europei reprezintă principala zonă de destinaţie a produselor de mobilier care trec graniţa României, astfel că în top se mai află şi Franţa, dar şi Italia. Acestea sunt urmate în clasament de Cehia şi Olanda. De altfel, produsele vândute pe aceste cinci pieţe reprezintă jumătate din valoarea produselor de mobilier trimise peste hotare de România. Cei mai mari exportatori de mobilă sunt şi cei mai mari producători. Astfel, conform ultimelor date în clasamentul celor mai mari exportatori se află Aramis Invest, Ecolor, PGS Sofa&Co, Italsofa, Taparo sau Ada Fabrica de Mobilă. Fabricile româneşti sunt importanţi furnizori şi pentru retaileri precum IKEA sau JYSK, în special pentru magazinele din Europa.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO