Companii

Familia Idu a luat 10 mil. € de la Banca Transilvania pentru un terminal de GPL

Autor: Andreea Mioara Neferu

07.10.2010, 23:55 579

Compania constănţeană Octogon Gas & Logistics, controlată defamilia Idu, a primit o finanţare în valoare de 9,4 mil. euro dinpartea Băncii Transilvania pentru construcţia ce­lui mai mareterminal maritim de gaz petrol li­che­fiat (GPL) din ţară, înPortul Midia-Năvo­dari.

Costul total al investiţiei se ridică la circa 12 mil. euro,potrivit reprezentanţilor Octogon. Proiectul, care a fost inauguratieri, îşi propune să atragă resurse de materii prime energetice, caalternativă la cele existente de gaz natural şi petrol. Terminalulare zece rezervoare cu o capa­ci­tate totală de stocare de 4.000 demetri cubi.
"Prin intermediul acestui terminal vizăm livrarea de GPL cătrepiaţa internă, dar şi exportul către ţări vecine precum Bulgaria,Serbia sau Ungaria", a declarat Bogdan Idu, directorul general alOctogon Gas & Logistics. În scurt timp, terminalul va fioperaţional, urmând să ofere locuri de muncă pentru circa 20 depersoane, a mai spus directorul general al firmeiconstănţene.
Terminalul are o suprafaţă de circa 24.000 de metri pătraţi şiposibilităţi de extindere datorită capacităţii mari de stocare şide transversare pe care o are. De asemenea, are potenţialul de adeveni unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa de gazpetrol lichefiat din Europa Centrală şi de Est, potrivitreprezentanţilor companiei.
Acesta este cel de-al doilea terminal maritim de GPL de pe piaţalocală, după cel deţinut de ButanGas în Portul Midia-Năvodari, careare o capacitate de depozitare de 800 de tone, potrivit AutorităţiiNavale Române.
Octogon Gas & Logistics este deţinută în proporţie de 90% defirma Octogon Shipping and Services, controlată de familia Idu.Restul de 10% din acţiuni sunt deţinute de o persoană fizică.Principala firmă deţinută de familia Idu, Idu Shipping andServices, a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 12,9 mil.lei (circa 3 mil. euro), profitul ridicându-se la aproape 11 mil.lei (2,6 mil. euro).
Printre cei mai importanţi jucători de pe piaţa românească de GPLse numără ButanGas, Petrom Gas, Rompetrol Gas, LukOil şi MOL

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO