Companii

Familia Mulliez din Franţa a pariat un miliard de euro în criză pe România

Familia Mulliez din Franţa a pariat un miliard de euro...

Autor: Cristi Moga

10.07.2014, 15:43 4252

Investiţiile realizate în ultimii ani au dus afacerile grupului la 1,2 mld. euro.

Familia Mulliez, care în ulti­mul secol a creat un impe­riu comercial cu vânzări anua­le de circa 80 mld. euro la ni­vel mondial, a in­ves­tit în ul­timii cinci-şase ani, în plină criză, circa un miliard de euro pentru achi­ziţii şi dezvoltarea reţelelor Auchan (hiper­mar­keturi), Leroy Merlin (bri­colaj) şi De­cathlon (articole sporti­ve) din Ro­mânia care au ajuns la un rulaj de circa 1,2 mld. euro pe an şi 12.000 de angajaţi.

Primul magazin Auchan din Româ­nia a fost deschis în 2006, dar timp de doi ani reţeaua locală a fost operată în fran­ciză de un grup condus de Regis Mougel, un fost profesor de biologie.

La sfârşitul anului 2008, familia Mul­liez a decis să intre direct şi să cum­pere cele şapte magazine Auchan din Ro­mâ­nia, în 2009 a fost deschis primul ma­ga­zin Decathlon, iar în 2011 a fost adu­să şi reţeaua Leroy Merlin, care săp­tă­mâna tre­cută a semnat preluarea ce­lor 15 ma­ga­zine BauMax de pe piaţa lo­cală, ata­când o poziţie de vârf în piaţa de bricolaj.

Prin investiţiile şi achiziţiile realiza­te, cea mai importantă fiind preluarea în 2012 a 20 de hipermarketuri Real, fran­cezii au ajuns pe podiumul reţelelor de hipermarketuri, alături de Kaufland şi Carrefour, sunt lider în ceea ce pri­veşte comerţul cu articole sportive, prin Decathlon, iar după implemen­ta­rea tran­zacţiei cu BauMax reţeaua Leroy Merlin poate ajunge chiar pe a doua poziţie în sectorul de bricolaj.

WikiZF: Profilul companiei Auchan

În fruntea operaţiunilor locale au fost numiţi cu precădere manageri fran­cezi - hipermarketurile Auchan sunt con­duse de circa două luni de Frederic Bel­lon, iar din iunie CEO al Leroy Merlin a fost numit Frederic Lamy. Cei mai bine poziţionaţi români în cadrul fir­melor din grup sunt Leonid Rădules­cu, directorul de dezvoltare al Auchan, şi Tatian Diaconu, managing director al diviziei de dezvoltare imobiliară Immo­chan, care a fost responsabil şi de intrarea Decathlon pe piaţa locală.

În acte, fiecare companie a grupului funcţionează separat, iar averea esti­ma­tă la peste 20 mld. euro aparţine ce­lor 700 de moştenitori ai lui Louis Mulliez, negustorul cu 11 copii ca­re în urmă cu o sută de ani a pus bazele ce­lei mai mari afaceri de familie din Franţa.

Alte familii puternice din Europa care au investit în comerţul local sunt Haniel (Metro) şi Schwarz (Lidl şi Kaufland) din Germania sau Bouriez (Cora) din Franţa.

FOTO: Gerard Mulliez, fondatorul grupului de comerţ Auchan

Citiţi în continuare pe ZF Corporate: 

- investiţiile în dezvoltarea reţelei Auchan , strategia imobiliară 

- investiţiile în reţelele Leroy Merlin şi Decathlon 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO