Companii

Farmexpert ia 10 mil. € şi prelungeşte datorii mai vechi

Farmexpert ia 10 mil. € şi prelungeşte datorii mai vechi

Fondatorul Farmexpert este omul de afaceri Eugen Baciu, care, potrivit datelor din Monitorul Oficial, mai are un pachet de 7% din titluri

11.07.2010, 23:31 270

Distribuitorul de medicamente Farmexpert, controlat de grupulgerman Andreae-Noris Zahn AG (ANZAG), contractează un credit de 10mil. euro de la UniCredit Ţiriac Bank, însă discută cu băncile şimai multe modalităţi de prelungire şi majorare a unor facilităţianterioare, potrivit informaţiilor apărute în MonitorulOficial.
"Suntem al doilea mare distribuitor de medicamente din România, iaruna din bolile sistemului de sănătate este subfinanţarea care înzilele noastre se manifestă prin efectuarea de către caselejudeţene de asigurări de sănătate şi spitale a plăţilor cuîntârzieri din ce în ce mai mari", a spus Cezar Zaharia, directorulexecutiv al Farmexpert.
Pe piaţa distribuţiei de medicamente, Farmexpert este al doileajucător care discută cu băncile atragerea de noi credite, încondiţiile în care anul trecut A&D Pharma a refinanţat uncredit de 100 mil. euro, iar acum şi Fildas este în discuţii pentruo mişcare similară. Companiile din industria de medicamente suntnevoite să găsească soluţii pentru a rezolva problemalichidităţilor, în condiţiile în care îşi recuperează banii dinpiaţă după termene mari de timp.
Farmexpert majorează de asemenea cu 5 mil. euro o linie decreditare de la BRD - Groupe Societe Generale până la 10 mil. euro,dar majorează şi facilitatea de overdraft (o facilitate carepermite companiei să împrumute bani pe termen scurt atunci când aresincope de lichidităţi) de la 5 mil. euro la 8 mil. euro de laRaiffeisen Bank. De asemenea, acţionarii Farmexpert au aprobat şicontractarea unei finanţări pe termen scurt sub formă de factoringîn valoare de 3 mil. euro. Distribuitorul mai prelungeşte un creditde 19 mil. euro de la RBS România. Compania garantează acest creditcu un depozit în comuna Chitila.
"Am construit un depozit central în Chitila unde recepţionăm marfăşi de unde aprovizionăm depozitele regionale. Investiţia totală afost de circa
4 mil. euro", a mai spus Cezar Zaharia.
În primul trimestru al acestui an, Farmexpert a avut o cifră deafaceri de 390 mil. lei (95 mil. euro), în creştere comparativ cunivelul de 243 mil. lei (57 mil. euro) din intervalul similar alanului trecut.
Fondatorul Farmexpert este omul de afaceri Eugen Baciu, care,potrivit datelor din Monitorul Oficial, mai are un pachet de 7% dintitluri. Un pachet de 32,9% din acţiuni este al MarieiBanciu.
Concurenţii Farmexpert pe piaţa distribuţiei de medicamente suntMediplus, Fildas, Relad, Farmexim, Polisano. Piaţa farmaceuticăeste estimată la aproape 2 mld. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO