Companii

Fermieri mari, cu 1.000-2.000 de hectare, se alătură protestului: „Toată România e un protest. Până nu va scădea preţul la motorină şi RCA-ul nu va fi mai mic, nu plecăm din stradă“

♦ Costul asigurărilor, lipsa şoferilor, timpii extrem de mari de aşteptare din vămi sau din portul Constanţa, majorarea primei RCA pentru camioane, solicitarea ITP-ului pentru utilajele agricole, neplata ajutorului de 100 euro/ha pentru culturile de grâu şi rapiţă, acordat pe cadrul Ucraina sau valoarea mică a ajutorului de stat a accizei pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură sunt câteva dintre motivele pentru care fermierii şi transportatorii protestează de 5 zile, deşi au avut întâlniri, sâmbătă, cu autorităţile ♦ Ce îşi doresc? O rezolvare în termeni cât mai scurţi, până la finalul acestei luni sau până la finalul lunii februarie. Altfel, susţin aceştia, riscă falimentul, pe fondul datoriilor acumulate ca urmare a provocărilor din ultimii trei ani.

Fermieri şi transportatori, reprezentanţii unora dintre cele mai puternice sectoare ale economiei, care înseamnă, în cifre, 230.000 de firme şi afaceri 120 de miliarde de lei, au ieşit în stradă. Ce îşi doresc? Ajutoare de la stat. Costul asigurărilor, lipsa şoferilor, timpii extrem de mari de aşteptare din vămi sau din portul Constanţa alături de creşterea birocraţiei şi implementarea unor sisteme noi pe o infrastructură informatică insuficient dezvoltată sunt motivele din spatele deciziei transportatorilor. Pe de altă parte, fermierii şi-au pus tractoarele pe şoselele României în drum spre Bucureşti din cauza preţurilor mici ale cerealelor, după ce au avut costuri mari de înfiinţare a culturilor în anul agricol trecut, alte cauze fiind solicitarea ITP-ului pentru utilajele agricole, neplata ajutorului de 100 euro/ha pentru culturile de grâu şi rapiţă, acordat pe cadrul Ucraina sau valoarea mic a ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură. „Suntem un grup de fermieri şi cetăţeni ai României care a venit să-şi ceară drepturile, pentru că de ani de zile ne confruntăm cu o secetă imensă şi statul nu ne ajută din niciun punct de vedere. Până nu va scădea preţul la motorină şi RCA-ul nu va fi mai mic, dar şi până ni se îndeplinesc alte cerinţe, nu plecăm din stradă. Toată România este un protest, dar unul paşnic. De 2-3 zile au început să vină fermieri mari, cu peste 1.000 sau 2.000 de hectare, la protest şi îi ştim, pentru că sunt lângă noi. Vin din Teleorman, din Giurgiu, din Argeş“, spune un tânăr, care, atunci când este întrebat ce suprafaţă cultivă sau pe cine reprezintă, refuză să mai vorbească. Judeţele menţionate - Teleorman, Giurgiu şi Argeş - se află în top 10 la suprafaţa cultivată cu cereale şi producţie, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Dănuţ Andruş, fermierul care a purtat negocieri cu autorităţile pentru oprirea protestului din transporturi şi agricultură, are o fermă de 1.300 de hectare în Botoşani şi spune că a ieşit la protest pentru că vrea „normalitate“ şi „facilităţi fiscale ca să se poată lucra în ţara noastră“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO