Florea Diaconu, patronul de la ACM 93, trece de la constructia de drumuri la case de 500 de euro/mp

21 apr 2010 Autor: Catalin Lupoaie

Compania de constructii Delta ACM 93, detinuta de omul de afaceri Florea Diaconu, va incepe sa produca de luna aceasta case din materiale prefabricate din beton, care ar putea genera in primul an vanzari de circa 6 milioane de euro, echivalentul a 100 de unitati, dupa ce in ultimii ani compania a fost unul dintre principalii constructori de drumuri.

"Am inceput de trei ani demersurile pentru productia de case din materiale prefabricate, care sa fie constructii simple ce pot fi montate pe santier intr-o luna si produse in trei luni. La inceput vom avea un pret promotional, nu vom avea profit, pentru ca vrem sa vedem cum va reactiona piata", spune Diaconu, proprietarul companiei.

Casele vor avea parter si un etaj, cu o suprafata de 125 de metri patrati si trei camere, pretul initial fiind de 59.000 de euro, echivalentul a 470 de euro/mp. Dupa finalizarea promotiei, pretul de vanzare va creste cu 2.000-3.000 de euro, la care se va adauga si costul de transport.

In ultimii ani au aparut tot mai multe oferte de case "la cheie" cu preturi sub 500 euro/mp, cum sunt cele din fier ale ArcelorMittal Construction - cu pret de vanzare de 400 euro/mp, sau case din lemn cu preturi cuprinse intre 200 si 400 euro/mp.

"Deocamdata vom avea doar acest produs, dar cu structurile prefabricate de la unitatea de productie pot fi construite si blocuri de 10-12 etaje. Am ales sa facem case din beton, si nu din lemn sau fier, pentru ca asa este datina la romani, inca de la urarea de la nunta", afirma Diaconu.

Compania a contractat deja 11 unitati si estimeaza ca va realiza aproximativ 100 de case in acest an si 200-250 in 2011.

Locuintele pot fi comandate oriunde in tara si sunt realizate in trei luni, utilizand prefabricate la o baza de productie a companiei din Ilfov.

Compania mai are in vedere realizarea unui proiect rezidential propriu, de patru blocuri, pe un teren de un hectar, dar lucrarile vor fi initiate atunci cand Delta ACM '93 va putea finanta investitia.

Business mai mic cu 15%

Delta ACM '93 a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 355 mil. lei (84 mil. euro), in scadere cu 15% fata de 2008, din cauza reducerii proiectelor de infrastructura, iar anul acesta si-a bugetat stagnarea businessului.

"Cea mai grava scadere am inregistrat-o in 2008, cand businessul a scazut cu 20%, din cauza reducerii investitiilor in infrastructura", sustine Diaconu, care se asteapta in al doilea semestru la o deblocare a proiectelor imobiliare, pentru ca sunt deja cereri pentru birouri, si a celor de drumuri cu fonduri europene.

Compania are o baza de productie de 12 hectare in Popesti-Leordeni, pe un teren de 20 de hectare, si o alta in Bals (Olt).

Delta a alocat 25 milioane de euro in dezvoltarea bazei din Ilfov in ultimii patru ani si intentioneaza continuarea investitiilor.

Compania detine utilaje si unitati de productie de beton, asfalt, emulsii, bitum modificat sau prefabricate.

Ce proiecte de infrastructura are in derulare sau a facut Delta ACM '93

  • Delta ACM '93 a fost implicata in anii trecuti in refacerea Pasajului Muncii (34 mil. lei), refacerea Pasajului Obor (35 mil. lei), realizarea strapungerii Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (74 mil. lei), reabilitarea drumurilor urbane - pachetul 5 (36 mil. lei).
  • Compania a reabilitat pasajul de la Universitate, contract in valoare de 6 mil. euro.
  • Compania este implicata alaturi de firmele Tehnologica Radion si SIRD in largirea unui tronson din centura de sud a Capitalei (contract de 21 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.04.2010

 
Cuvinte cheie:
Florea Deaconu
, Delta ACM 93
, constructii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide