Companii

Florentin Banu: Anul 2006 este unul de investitii si de asezare

24.02.2006, 21:14 26

Dupa aproape un an de la "lichidarea" afacerii Artima si dupa ce a demarat alte trei business-uri, Florentin Banu, 39 de ani, recunoaste ca a obosit sa tot inceapa afaceri de la zero, dar nu exclude posibilitatea ca pe viitor sa se mai implice si in alte proiecte.

"Am cam obosit, recunosc, dar sunt un optimist, iar trecutul meu m-a facut sa fiu si mai optimist. Imi propun ca dupa ce pun in echilibru cele trei afaceri sa-mi dedic majoritatea timpului resurselor umane din organizatia mea, iar prin ei sa creez baza de administrare a unor eventuale alte afaceri", a declarat pentru ZF Transilvania Florentin Banu.

In prezent, afacerile sale sunt grupate sub umbrela Banuinvest si sunt derulate de firmele Interpart Production - care produce repere din plastic pentru industria auto, Banuconstruct - specializata in constructii si Banusport - care administreaza un complex sportiv, toate localizate in Timisoara. Omul de afaceri estimeaza ca grupul Banuinvest nu va inregistra in acest an o cifra de afaceri mai mare de 3 mil. euro.

"Suntem de-abia la inceput, anul 2006 fiind inca un an de investitii si de asezare, nu de exploatare propriu-zisa. Mai avem inca foarte multe de pus la punct in toate domeniile pe care activam, insa suntem optimisti, deoarece incep sa se vada eforturile pe care le-am facut in aceste cateva luni de cand am vandut Artima", declara Banu.

In cadrul Interpart Production va fi derulat anul acesta un program de investitii de peste 1,5 mil. euro pentru dezvoltarea productiei. In prezent, compania isi desfasoara activitatea intr-o hala de 1.000 de metri patrati, dar pana la sfarsitul acestui an conducerea firmei intentioneaza sa finalizeze o noua hala de productie pe o suprafata de 3.000 de metri patrati. "Investitia va fi localizata in parcul industrial Freidorf, apartinand Primariei Timisoara. Pe langa facilitatile de productie, vom mai construi aici birouri si spatii sociale, urmand sa ne mutam cu toata productia actuala in aceasta zona", a declarat Banu.

In opinia sa, in cazul Interpart lucrurile abia acum incep sa se limpezeasca. "Automotive este de fapt un termen generic. Ca sa ajungi de la Çstart-up-erÈ direct in topul industriei automotive este aproape imposibil. Afacerea este foarte profitabila numai in conditiile in care produsele se vand la preturi de vest, cu costuri de est. Lucrurile sunt mult mai complicate decat par. Noi am investit deja 1,5 mil de euro si de-abia acum incepem sa Çscoatem capulÈ. Mai avem cale lunga pana sa ajungem sa spunem ca afacerea este foarte profitabila", spune omul de afaceri.

El estimeaza ca in 2007 Interpart va ajunge la o cifra de afaceri de peste 4 mil. euro si la un numar de peste 200 de angajati. "In ianuarie 2006, am inceput sa injectam mase plastice si estimam ca pana la mijlocul anului vom avea un lant de productie complet pe acest domeniu, incepand cu proiectare si terminand cu vopsire si montaj, investitiile in acesta directie cifrandu-se la 500.000 de euro. Ne adresam cu precadere pietei germane, dar si piata autohtona are potential", a precizat Banu. Intre timp, cealalta firma din grup - Banuconstruct - deruleaza un proiect imobiliar ce prevede constructia a sapte blocuri de locuinte pana la sfarsitul anului 2007, investitia urmand sa se ridice la circa 10 mil. euro. "Terenul a fost deja achizitionat pentru suma de aproximativ un milion de euro, iar acum suntem in faza de aprobari si proiecte. Chiar daca in zona exista cerere de locuinte, nu putem sti deocamdata care va fi impactul investitiei noastre asupra pietei imobiliare din Timisoara si de aceea nici nu putem spune cu siguranta daca pe viitor ne vom mai implica in astfel de proiecte", a mai spus Banu.

In ceea ce priveste Banusport, firma administreaza un complex sportiv la Timisoara care dispune de trei terenuri de tenis, o sala acoperita pentru fotbal si handbal, sala de fitness, sali de aerobic, sauna etc., complex in care s-au investit pana acum 1,2 milioane de euro. In acest an firma are bugetat un plan de investitii de aproximativ 300.000 de euro. Banuinvest are participatii si la firma Todor Electrics specializata in montaj instalatii electrice si aparatura electrocasnica, si la clubul de jazz The Note din Timisoara.

Florentin Banu, care detinea peste 27% din actiunile Artima, a vandut alaturi de ceilalti actionari reteaua de 14 supermarketuri pentru 17 mil. euro. Artima a fost fondata in anul 2001 cu banii pe care Banu ii atrasese din vanzarea companiei de napolitane Joe catre gigantul elvetian Nestle. El conduce grupul Banuinvest impreuna cu fratele sau Daniel Banu. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO