Companii

Florescu, The Advisers: Este singurul moment potrivit pentru inceperea unui business in consultanta imobiliara

25.05.2009, 17:45 222

Horatiu Florescu, actionar, presedinte si CEO al firmei de consultanta imobiliara The Advisers, afiliata britanicilor de la Knight Frank, spune ca acesta este cel mai potrivit moment pentru a te diferentia in piata de consultanta imobiliara.

"Acesta este singurul moment potrivit pentru pornirea unei afaceri in consultanta imobiliara, in care poti sa cresti si sa-i depasesti pe ceilalti. Este un moment greu, in care insa se poate face distinctia", apreciaza Florescu.
Afacerile firmelor de consultanta imobiliara au inceput sa scada inca de anul trecut, pe fondul declinului general din real estate. 2009 este insa un an chiar mai greu, tinand cont ca activitatea pe segmente precum vanzari de terenuri sau locuinte, si chiar inchirieri de birouri, a scazut puternic.
 
Piata a inceput sa se aseze
"Vom avea sase luni de zile de tras. Piata a inceput sa se aseze. Cred ca anul acesta vor fi tranzactionati circa 100.000 de metri patrati de birouri, cam jumatate din cat s-a inchiriat anul trecut", spune Florescu, care potrivit datelor din piata este implicat anual in circa jumatate din cele mai importante contracte de pe piata spatiilor de birouri. Printre cei mai importanti clienti ai lui Florescu din perioada in care activa la Colliers se numara dezvoltatorii Liviu Tudor, Portland Trust, AIG/Lincoln sau GTC, precum si numeroase corporatii - printre cei mai importanti chiriasi din cladirile de birouri ale Capitalei.
Pe de alta parte, Monica Barbu a inchiriat in perioada petrecuta la Colliers malluri dezvoltate de Mivan, GTC sau Euromall, iar in prezent are sub contract un proiect din zona Bucurestii Noi, care va fi dezvoltat de catre CD Capital Partners.
Cei doi evita sa vorbeasca despre clientii cu care vor continua sa lucreze si se rezuma sa afirme ca "am participat la mai multe pitch-uri in ultima perioada si am fost selectati".
The Advisers isi are sediul intr-un spatiu de 480 de metri patrati dintr-o cladire de birouri din zona Floreasca, iar investitia initiala s-a ridicat la peste un milion de euro, spune Florescu.
 
Echipa va creste pana la 40 de oameni
"Daca vrei sa aduci cei mai buni oameni, trebuie sa investesti. In acest sediu putem ajunge la 40 de angajati, nivel maxim pana la care vrem sa ne extindem echipa, probabil pana la sfarsitul anului 2010", spune Florescu.
El adauga ca isi propune sa ramana consultant, motiv pentru care va aduce un manager pentru a prelua conducerea administrativa a biroului. Knight Frank, compania britanica la care Florescu si-a afiliat afacerea, este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de consultanta care nu intrase inca pe piata locala, dominata de jucatori internationali precum Colliers, CB Richard Ellis, DTZ, Cushman & Wakefield si Jones Lang LaSalle.
"Am discutat cu mai multe firme straine, dar Knight Frank s-a apropiat cel mai mult de profilul nostru. Are un nume foarte bun in Europa, cu brokeri experimentati si un departament puternic de evaluare. In plus, este si una dintre cele mai profitabile firme de consultanta", spune Florescu.
Piata locala de consultanta imobiliara se ridica la circa 60-70 de milioane de euro si este dominata de grupurile internationale din Marea Britanie si Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO