Companii

Florin Rizea, producatorul de carne Meda Prod: Devalorizarea leului a erodat profitul

Florin Rizea, producatorul de carne Meda Prod: Devalorizarea leului a erodat profitul

Florin Rizea, directorul general al Meda Prod: Acoperim in prezent tot sudul tarii prin distributia proprie si cu ajutorul unui distribuitor privat pentru judetele Dolj, Olt si Mehedinti. Dupa ce vom avea noua capacitate de productie, vom putea acoperi o mai mare parte a judetelor din Moldova si Transilvania, atingand o prezenta pe aproximativ 60% din teritoriul tarii prin distributia proprie.

07.05.2008, 15:35 836

"Pentru anul acesta estimam o cifra de afaceri de aproximativ 75 de milioane de lei (circa 20 mil. euro), in crestere cu aproximativ 23% comparativ cu 2007 si o crestere a marjei de profit, in conditiile in care leul nu se va mai devaloriza, iar preturile materiei prime vor ramane relativ stabile", a declarat Florin Rizea, directorul general al Meda Prod.
Doar in primele trei luni ale acestui an compania a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent pe fondul unei cresteri a cantitatii de productie si a preturilor cu aproximativ 5%.
In 2007, Meda a inregistrat o cifra de afaceri de 61 mil. lei, adica 18,2 mil. euro, in crestere cu aproximativ 10% fata de anul precedent, cand potrivit informatiilor Ministerului de Finante, compania a rulat afaceri de 55,7 mil. lei (15,7 mil. euro). Potrivit reprezentantilor Meda, avansul a fost datorat anul trecut cresterii vanzarilor si modificarii structurii de vanzare.
"In ultima perioada am constatat o modificare a comportamentului de consum in ceea ce priveste preparatele din carne, consumatorii preferand produse mai scumpe, cum sunt cele din clasa specialitatilor", a adaugat directorul general al Meda Prod.
Compania intentioneaza sa realizeze anul acesta un proces de rebranding al portofoliului de produse si o diversificare a gamei existente de produse. "Vom lansa doua branduri, unul pe segmentul mediu si un altul pe cel premium, acesta din urma incluzand si preparate feliate si ambalate in atmosfera controlata. Nu putem dezvalui, pentru moment, cum se vor numi noile game de produse, deoarece suntem in curs de derulare a procedurii de inregistrare a acestora la OSIM", afirma Rizea.
Tot anul trecut insa, marja de profit a producatorului din Capitala a scazut de la circa 15% cu doi ani in urma la 9,5% la finele lui 2007. Astfel, anul trecut, Meda a obtinut un profit de aproximativ 1,7 mil. euro, in scadere fata de acum doi ani, cand realiza 2,4 mil. euro.
"Devalorizarea leului, cresterea salariilor si a preturilor materiei prime au erodat marja de profit. Prin cresterea capacitatii de productie vom avea un control mai bun al costurilor si speram ca marja de profit va reintra pe un trend ascendent", a explicat Rizea.
In industria mezelurilor, majoritatea producatorilor au marje de profit anuale de aproximativ 4-5% sau sub aceasta valoare.
Producatorul din Capitala are in derulare o investitie Sapard in constructia unei noi fabrici care va determina cresterea capacitatii de productie a companiei intre 50% si 60%, in functie de fluxurile de productie. Investitia, care se ridica la 7,5 milioane de euro in total, din care doar 1,2 milioane de euro reprezinta fondurile Sapard nerambursabile, a fost inceputa in iunie 2006 si va fi finalizata la sfarsitul lunii mai a acestui an.
Aceasta este cea de-a doua etapa a unui program de finantare Sapard in valoare de 4 mil. de euro, inceput de companie in 2004, pana la acel moment compania fiind finantata integral din sursele puse la dispozitie de actionari.
Compania a implementat recent si un sistem automatizat de lotizare si livrare a produselor finite, in care a investit cateva sute de mii de euro.
Aproximativ 35% din vanzarile Meda sunt realizate prin intermediul lanturilor internationale de magazine, restul vanzarilor fiind realizate in comertul traditional si in lantul propriu de magazine. Producatorul bucurestean detine noua magazine proprii, un magazin inchiriat in Bucuresti si un depozit la Cluj.
"Acoperim in prezent tot sudul tarii prin distributia proprie si cu ajutorul unui distribuitor privat pentru judetele Dolj, Olt si Mehedinti. Dupa ce vom avea noua capacitate de productie, vom putea acoperi o mai mare parte a judetelor din Moldova si Transilvania, atingand o prezenta pe aproximativ 60% din teritoriul tarii prin distributia proprie", a spus Rizea.
Compania detine peste 11% pe piata preparatelor din carne din Bucuresti si aproximativ 3% cota de piata la nivel national, potrivit reprezentantilor Meda. Potrivit datelor Registrului Comertului, actionarii companiei Meda Prod 98 sunt SC Schimb 47 SRL (controlata de Luchi Georgescu), cu 62% din actiuni, Netoiu Gheorghe, cu 35% din actiuni, si Oanca Mihaela Nicoleta, Stefan Vasilica si Nenita Adrian, fiecare detinand 1% din actiunile producatorului de mezeluri.
Compania are drept concurenti pe piata locala a mezelurilor, evaluata la peste un miliard de euro, producatorii Aldis si CrisTim, disputandu-si in acelasi timp piata de mezeluri din Bucuresti cu producatorii Ifantis, Caroli si Fox, dar si cu brandurile private ale hipermarketurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO