Companii

Francezii de la GDF SUEZ Energy au renuntat la 1.500 de angajati si nu vad redresarea consumului de gaze

Francezii de la GDF SUEZ Energy au renuntat la 1.500 de angajati si nu vad redresarea consumului de gaze
18.01.2010, 23:20 458

GDF SUEZ Energy Romania, fosta Distrigaz Sud, companie cuafaceri de peste un miliard de euro specializata in furnizareagazelor naturale, mai avea la sfarsitul anului trecut 4.630 deangajati, cu circa 1.500 mai putini comparativ cu finalul lui 2008,ca urmare a aplicarii planului de plecari voluntare.

Dupa aceasta noua reducere de personal, fosta Distrigaz Sudajunge la mai putin de jumatate din angajatii pe care compania iiavea in momentul privatizarii din 2005, dar spune ca anul acesta nuvor mai fi modificari semnificative in ceea ce priveste numarulsalariatilor.

Reducerea numarului de angajati a fost o masura aplicata inmajoritatea companiilor energetice care au fost supuse procesuluide privatizare, anul trecut strategiile de diminuare a personaluluiluand amploare in contextul crizei.

Astfel, companii precum Petrom si E.ON Romania au renuntat larandul lor la mii de angajati pentru taierea costurilor, dar sipentru atingerea gradului de productivitate tintit.

"La sfarsitul anului 2009 numarul angajatilor GDF SUEZ EnergyRomania era de 4.630 de oameni. Diferenta fata de vara anului 2008,respectiv 6.100 de angajati, este data de inscrierea salariatilorin planul de plecari voluntare 2009", explica reprezentantiicompaniei, care au precizat ca numarul de angajati la sfarsitulanului 2008 este similar cu cel din vara acelui an, dupa aplicareaprogramului de plecari voluntare.

Intre 7 si 18 salarii la plecare

"Angajatii care s-au inscris in acest program au beneficiat deun pachet financiar consistent, intre 7 si 18 salarii in functie devechimea in munca la care s-a adaugat un bonus exceptionaldiferentiat in functie de meserii si de zone geografice, dar si deun plan de acompaniere profesionala", au mai precizatreprezentantii GDF SUEZ Energy Romania. In vara anului 2008, candla nivelul companiei s-a aplicat un program similar, bonusul avea ovaloare de 8.000 de lei, salariul mediu brut la 1 iunie 2008 fiindde 2.509 lei in companie.

"Nu vor fi modificari semnificative privind numarul angajatilorGDF SUEZ Energy Romania pana la sfarsitul anului 2010, conformipotezelor economice actuale", mai spun reprezentantii fosteiDistrigaz Sud.

50 de clienti pe energie

La jumatatea anului trecut, fosta Distrigaz Sud si-a schimbatnumele in GDF SUEZ Energy Romania, marcand astfel intrareacompaniei si pe un alt domeniu, respectiv furnizarea de energieelectrica.

"In ceea ce priveste energia electrica, vom continua dezvoltareavanzarilor pe segmentul tertiar, raspunzand astfel cererilorprimite din partea clientilor nostri B2B (corporate - n. red.) detalie mica si mijlocie, peste 50 de clienti, care ne solicita si ooferta de electricitate", spun reprezentantii companiei.

2010, la fel ca 2009 pentru industrie

GDF SUEZ Energy Romania, care este unul dintre cei mai marifurnizori de gaze naturale locali, crede ca pe segmentul deconsumatori industriali anul acesta nu va aduce schimbarisemnificative comparativ cu 2009, cand volumele livrate au fost cucirca 10 - 15% mai mici fata de 2008.

"Vanzarile de gaze naturale sunt in stransa legatura cutemperaturile inregistrate din timpul anului, avand in vederefaptul ca in primul trimestru al anului, care coincide cu sezonulrece, compania vinde circa 40% din totalul anual. Pentru segmentulindustrial estimam ca piata se va mentine la nivelul inregistrat in2009, care a cunoscut o scadere de 10 - 15%, in functie de sector,comparativ cu 2008", spun reprezentantii GDF SUEZ EnergyRomania.

Cei mai mari datornici catre companie au fost anul trecutproducatorii de energie termica pentru populatie.

In ceea ce priveste pretul la gazele naturale, ANRE a decis cade la inceputul acestui an sa mentina preturile pentru populatie,desi atat E.ON, cat si GDF SUEZ au cerut anumite majorari.

Negocierile cu autoritatea de reglementare continua,reprezentantii GDF SUEZ Energy Romania spunand ca o mentinere apreturilor la nivelul actual ar genera pierderi de 100 de milioanede lei pentru companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO