Companii

Gaz de France iese din afacerea cu tevi Politub

12.04.2006, 00:00 45

Compania franceza de pe piata gazelor Gaz de France, principalul actionar al distributiei de gaze Distrigaz Sud, a semnat recent contractul de vanzare pentru un pachet de 25% pe care-l detinea la producatorul de tevi din polietilena Politub Bistrita catre Socotub Franta.

Valoarea tranzactiei este confidentiala. Surse de pe piata sustin ca exit-ul GdF din compania Politub se apropie de un milion de euro. Operatiunea a primit avizul Consiliului Concurentei.

Afacerea Politub a marcat in 1994 intrarea Gaz de France pe piata romaneasca. Abia in toamna lui 2004 francezii au achizitionat pachetul de 51% din actiunile Distrigaz Sud.

"Motivul renuntarii Gaz de France la aceasta mica participatie este, pe de o parte, faptul ca activitatea Politub, care fabrica tuburi de polietilena, nu se regaseste in obiectul de activitate al companiei. Pe de alta parte, odata cu intrarea Gaz de France in capitalul Distrigaz Sud exista riscul unui conflict de interese. Politub este furnizor al Distrigaz Sud in mod indirect", au comentat reprezentantii Distrigaz Sud.

Dupa exitul GdF, Socotub Franta isi dubleaza participatia la 50% din actiunile Politub, restul actiunilor fiind in posesia producatorului de instalatii si materiale de constructii Teraplast GP Bistrita.

Initial, din afacerea Politub facea parte si grupul petrolier Rompetrol, care si-a vandut participatia de 25% catre Teraplast la finele anilor t90. Grupul Rompetrol are acum propriul producator de tubulatura Palplast Sibiu.

Politub Bistrita, companie cu capital mixt romano - francez, produce tevi din polietilena pentru apa si gaz metan.

Compania a realizat in 2004 un profit net de 485.000 euro la o cifra de afaceri de 6,4 mil. euro, potrivit ultimului bilant depus la Finante. Potrivit ultimelor date disponibile, Politub numara aprioximativ 27 de angajati.

Gaz de France a preluat pachetul majoritar al celei mai mari distributii de gaze din Romania in cadrul unei tranzactii de peste 311 mil. euro, din care circa 128 de mil. euro au fost platiti pentru achizitia directa a actiunilor, iar restul ca aport de capital in companie.

Francezii au schimbat anul trecut conducerea Distrigaz Sud si au demarat procesul de restructurare al companiei, care numara aproximativ 10.000 de angajati.

Distrigaz Sud a incheiat anul trecut pe pierderi de 7,2 mil. euro la o cifra de afaceri de 720 mil. euro. Compania asigura alimentarea cu gaze a Capitalei si a 19 judete din sudul Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO