Companii

GDF, proprietarul unei dintre cele mai mari companii din România, vinde obligaţiuni cu o dobândă 0%

GDF, proprietarul unei dintre cele mai mari companii din...

Autor: Roxana Petrescu

06.03.2015, 19:08 637

GDF Suez, unul dintre cele mai mari grupuri de utilităţi la nivel global, care deţine local cel mai mare distribuitor de gaze naturale, GDF Suez Energy Romania, un business de un miliard de euro, a vândut obligaţiuni de 500 de milioane de euro pe doi ani, la dobândă zero, scrie Wall Street Journal.

Practic, investitorii nu câştigă nimic, dar măcar au certitudinea că nu primesc o dobândă negativă, adică să încaseze mai puţini bani decât au plasat, lucru care s-ar putea întâmpla dacă şi-ar fi ţinut fondurile la bancă, situaţie care se întâmplă în acest moment. 

GDF Suez este printre primele companii care vând asemenea obligaţiuni în acest moment şi chiar au succes, avantajul pentru emitent fiind accesul la o finanţare gratuită.

Pieţele financiare sunt inundate de bani, iar decizia BCE-Banca Centrală Europeană de a arunca în piaţă încă 1.000 de miliarde de euro a dus la scăderea dramatică a dobânzilor, unele intrând chiar într-un teritoriu negativ.

Astfel, în contextul unor dobânzi negative, investitorii plătesc o companie, cum este cazul GDF Suez, să le păstreze lichidităţile, în locul băncii.

În acelaşi timp, GDF Suez, un grup franco-belgian, a vândut şi obligaţiuni pe 20 de ani, în valoare de 2 miliarde de euro, la o dobândă de numai 1,5% pe an.

“Investitorii se întreabă, vrem să ne ţinem lichidităţile în depozite cu rate negative sau vrem să le putem într-o emisiune de obligaţiuni care este puţin probabil să intre în default sau oricum care-ţi penalizează mai puţin economiile?”, spune un manager de portofoliu din cadrul J.P. Morgan, citat de Wall Street Journal.

Astfel de experimente au mai fost făcute şi de alte companii, dar niciodată la o astfel de dimensiune. Braţul financiar al producătorului auto Fiat a lansat o emisiune de obligaţiuni de 10 milioane de euro cu o dobândă de 0% în 2001, iar germanii de la BMW au vândut obligaţiuni de 150 de milioane de euro în 1999, tot cu o dobândă zero.

Pieţele financiare se aşteaptă ca din ce în ce mai multe companii să vândă obligaţiuni cu dobânzi zero sau de maxim 1,5-2% pe an întrucât există o cerere foarte mare iar variantele de plasament sunt extrem de reduse.

Cei care obţin aceşti bani îşi finanţează practic investiţiile sau achiziţiile fără niciun cost.

Probabil că şi România prin Ministerul Finanţelor va dori să profite de această piaţă ieftină şi să vândă obligaţiuni cu o dobândă mai scăzută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO