Companii

George Teleman a intrat în acţionariatul Vitantis şi Moldova Mall printr-o investiţie de 5 euro

George Teleman a intrat în acţionariatul Vitantis şi Moldova Mall printr-o investiţie de 5 euro

Autor: Cristi Moga

04.01.2011, 23:54 128

Deprecierea valorii reiese şi din cea mai recentă tranzacţie,prin care fondul de investiţii East Balkan Properties (EBP) avândut 51% din Vitantis Bucureşti şi Moldova Mall Iaşi pentru sumasimbolică de 5 euro către George Teleman, cel care administrează decinci ani activitatea din regiune a fondului listat la Londra.

EBP a cumpărat în 2006 pentru 34,5 mil. euro proiectul MoldovaMall din centrul Iaşiului şi a investit circa 60 mil. euro înproiectul Vitantis, din vecinătatea târgului de maşini Autovit,proprietăţi care în prezent mai valorează aproximativ 57 mil. euro,în timp ce datoriile către UniCredit sunt de 58,4 mil. euro.

"Planul este de a administra centrele comerciale în continuareşi a aştepta ca piaţa să-şi revină într-un orizont de 4-5 ani.Costurile de administrare vor fi suportate de noi, astfel că pentruEast Balkan această tranzacţie duce la diminuarea cheltuielilor.Aceasta a fost ideea", a precizat pentru ZF George Teleman.Costurile anuale cu administrarea proiectelor erau de circa 350.000de euro, potrivit EBP.

Vitantis are chiriaşi precum Carrefour, Praktiker, Technomarket,în timp ce principalul chiriaş al Moldova Mall este Technomarket,dar ambele proiecte au înregistrat pierderi operaţionale cumulatede circa 2 milioane de euro în primele nouă luni ale anului trecut,ca urmare a "scăderii vânzărilor retailerilor", după cum se aratăîntr-un anunţ al EBP. Fondul mai deţine în România un parc logisticsituat la intrarea pe autostrada Bucureşti-Piteşti şi patru clădiride birouri de mici dimensiuni în diverse zone din Capitală. Cutoate acestea, problema majoră par a fi veniturile în scăderegenerate de centrele comerciale, aflate în zone cu o concurenţăputernică (Vitantis se află în apropierea proiectelor Grand Arenaşi Sun Plaza, iar lângă Moldova Mall se află în construcţieansamblul Palas).

"Consiliul de administraţie nu are motive să creadă că poate firealizată în următoarea perioadă o creştere a chiriilor cu un nivelcare să determine o contribuţie financiară pozitivă a acestoractive (Vitantis şi Moldova Mall - n.red.) pentru EBP. Conducereacrede că activele sunt puternic supraîndatorate şi EBP nu poatefurniza fondurile necesare pentru a susţine costurile deadministrare şi solicitările de capital pentru aceste active", spunreprezentanţii EBP.

În ultimul an mai multe centre comerciale au intrat îninsolvenţă sau chiar în faliment din cauza incapacităţii de agenera suficiente venituri din chirii pentru plata datoriilor, celemai importante cazuri fiind ale proiectelor City Mall Bucureşti,Tiago Oradea şi Armonia Brăila.

Cu toate acestea, reprezentanţii Vitantis şi Moldova Mall spuncă au mai mult de doi ani pentru a îmbunătăţi performanţele celordouă centre comerciale.

"Cu UniCredit contractul de credit nu este în default. Amrestructurat împrumutul anul trecut. Nu avem probleme în ceea cepriveşte partea de debt (datoriile). Ultimele înţelegeri semnateexpiră în doi ani şi jumătate, respectiv trei ani", a mai precizatTeleman.

Tranzacţiile cu centre comerciale realizate în ultimii doi aniau fost realizate la preţuri pornind de la 1 euro (85% din PolusConstanţa) până la câteva milioane de euro (6 mil. euro pentru 50%din Atrium Arad), mult sub valorile de dinainte de criză, când s-aplătit şi peste 200 de milioane de euro pentru un mall precum PolusCluj.

George Teleman, acţionar majoritar al centrelor comercialeVitantis şi Moldova Mall: Planul este de a administra centrelecomerciale în continuare şi a aştepta ca piaţa să-şi revină într-unorizont de 4-5 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO