Companii

George Ureche, PwC: Piaţa de M&A din România poate ajunge la 8 mld. euro în 2023, dar doar dacă în afara tranzacţiei din energie se mai anunţă încă o megatranzacţie. În 2022, valoarea pieţei locale de M&A a fost de 5,4 mld. euro

George Ureche, director PwC România şi lider M&A.

George Ureche, director PwC România şi lider M&A.

Autor: Cristina Roşca

13.03.2023, 17:30 188

Recent, operaţiunile Enel în România au fost cumpărate de grupul grec PPC, într-o tranzacţie de 1,26 mld. euro Încă o megatranzacţie în România ar însemna un deal cu o valoare tot de peste 1 mld. euro, prag pe care în istoria capitalistă autohtonă l-au depăşit doar şase acorduri (inclusiv Enel) O altă mutare - achiziţia CEZ în România - s-a apropiat de acest nivel.

Piaţa de M&A din România va avea încă un an efervescent în 2023, putând atinge pragul de 8 mld. euro, cu condiţia ca două deal-uri de peste 1 mld. euro să se parafeze în acest an, spun reprezentanţii companiei de audit şi consultanţă PwC. Unul dintre aceste acorduri foarte mari a fost deja semnat, este vorba de operaţiunile Enel în România, cumpărate de grecii de la PPC.

În mod normal, piaţa de M&A merge mână în mână cu economia, însă o piaţă de dimensiunile celei lo­cale, mică în ecosistemul mondial, este de regulă influenţată şi de ce se în­tâm­plă în domeniul fuziunilor şi achiziţii­lor de pe plan internaţional. Totuşi, în 2022, în pofida inflaţiei record, în po­fida scumpirii banilor şi a incertitudini­lor de pe plan geopolitic, piaţa locală de M&A a avut un an bun, investitorii - mai ales strategici, dar şi unii finan­ciari - pariind pe Ro­mânia. Reprezen­tanţii PwC cred că piaţa locală rămâne atractivă, iar in­teres există din partea cumpără­torilor pentru firmele autoh­tone şi în 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO