Companii

Gerea: Contractul CEH-CNEEC pentru retehnologizarea Termocentralei Mintia nu a fost prelungit

Gerea: Contractul CEH-CNEEC pentru retehnologizarea...

Autor: Adina Oşan, Ramona Rosulescu

06.03.2015, 19:51 191

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Petroşani, că statul român nu a fost de acord cu prelungirea contractului dintre Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi China National Electric Engineering CO Ltd (CNEEC), întrucât documentul semnat de Aurel Niculescu, fostul director general al societăţii hunedorene, nu avea avizele necesare, iar echipamentele erau unele învechite.

"Contractul (cel CNEEC - n.r.) nu a fost prelungit din mai multe motive. În primul rând, el nu a întrunit avizele CA, acordul AGA, nici măcar nu a avut avizul compartimentului juridic al companiei. De asemenea, posibilitatea de a fi depusă drept garanţie o mină iarăşi nu a primit acceptul nimănui. Totodată, atât Ministerul de Finanţe, cât şi achiziţiile publice au avut un punct negativ de vedere, ba mai mult complexul a fost amendat pentru acest contract. Deci, acest contract, aşa cum era el, nu putea fi prelungit, având dacă vreţi şi o altă motivaţie: era vorba de o tehnologie deja învechită la care trebuia să mai aducem şi alte investiţii pentru a veni în pas cu vremea. Şi atunci care este scopul unui astfel de efort? Să mai băgăm şi alţi bani? Nu! Atunci am convenit că nu vom mai prelungi acest contract, mai ales că nu s-a fructificat nimic şi n-am văzut, să spunem aşa, o dorinţă foarte mare din partea partenerilor pentru a-l dezvolta", a spus Gerea.

Potrivit sursei citate, conformarea Termocentralei Mintia la condiţiile de mediu este necesară, fiind căutate alte soluţii pentru rezolvarea problemelor de la termocentrală.

"Din punctul meu de vedere, ar trebui să fim mai pragmatici şi să încercăm să dezvoltăm cu precădere Grupul III care face şi cogenerare în ideea de a asigura eficientizarea activităţii şi ar permite stoparea pierderilor, care în acest moment sunt uriaşe. Dorinţa noastră este să lucrăm intens în această zonă de eficentizare şi consider că forma iniţială a contractului, luând-o ca şi cum ar fi parcurs etapele legale necesare, oricum nu ar fi asigurat confortul pentru companie", a mai spus ministrul.

În 1 septembrie 2014, conducerea CEH a semnat, în China, şi în prezenţa premierului Victor Ponta, un contract în valoare de 291 de milioane de dolari (271 de milioane de dolari asigura partea chineză, CEH având în depozite echipamente de circa 20 milioane de dolari - n.r.) pentru reabilitarea Grupului IV de la Mintia şi două instalaţii de desulfurare la Grupurile III şi IV de la aceeaşi termocentrală. Structura energetică hunedoreană trebuia să asigure 15 la sută din valoarea investiţiei, adică peste 40 de milioane de dolari, bani pe care fosta conducere a complexului spera să îi împrumute de la o bancă, dar şi alte garanţii până la o valoare totală de circa 300 milioane de dolari.

Andrei Gerea, ministrul Energiei, s-a aflat, vineri, în judeţul Hunedoara pentru a discuta despre problemele Complexului Energetic Hunedoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO