Companii

Gherghina, fondul de investiţii al Soc. Gen.: Ştiţi ce urăsc investitorii? Surprizele, chiar şi cele bune

Leo Gherghina a fost implicat anul trecut în preluarea de către SGAM a 36% din MedLife
01.08.2010, 23:49 335

Leo Gherghina, partener în cadrul fondului de investiţii SociétéGénérale Assset Management (SGAM) Eastern Europe, deţinut degigantul financiar Société Générale, care a preluat anul trecut 36%din acţiunile operatorului de servicii medicale MedLife pentrucirca 20 mil. euro, face o paralelă între stat şi o firmă privatăşi afirmă tranşant că dacă un investitor ar vedea că firma sa estela limita incapacităţii de plată şi el nu a ştiut nimic, ar schimba"urgent şi rapid consiliul de administraţie". În cazul unui stat,consiliul de administraţie este Guvernul.

"Într-un SA (societate pe acţiuni - n.red.) deţinut de uninvestitor, inclusiv financiar, decizia este până la urmă laacţionari, respectiv la Parlament (în cazul statului - n.red.),care deleagă către Consiliul de Administraţie, adică Guvern, carela rândul său deleagă către management, adică miniştrii, parteaexecutivă, ceea ce nu înseamnă altceva decât execuţia bugetuluiaprobat", a spus Leo Gherghina pentru ZF.

În ultima perioadă mai mulţi oameni de afaceri şi manageri auluat poziţii dure vizavi de mediul politic, care pe lângăimplementarea unor măsuri nepopulare precum majorarea TVA la 24%,s-au contrazis în declaraţii şi în ceea ce priveşte politicafiscală. Informaţii pe tema reducerii cotei unice, implementareaunei cote de impozitare progresivă sau majorarea în continuare aTVA au aruncat mediul de business în ceaţă şi îndreaptăinvestitorii către alte state, ca de exemplu Polonia.

"Ştiţi ce urăsc investitorii? Surprizele, inclusiv cele bune, cesă mai vorbim de cele proaste. (...) Statul preferat acum deinvestitori în regiune este Polonia care mănâncă cu polonicul baniieuropeni. Noi nu reuşim. Armatele de birocraţi exact asta ar trebuisă facă: studiile necesare şi toate hârţoagele pentru privaţi. Aicinu mai există dihotomia stat - privat. Atragerea fondurilor artrebui să fie program naţional", a spus Gherghina.

"Atragerea fondurilor europene ar trebui să fie programnaţional"

De curând chiar şi reprezentanţii FMI şi-au exprimatîngrijorarea cu privire la incapacitatea României de a atragefondurile alocate de UE, care se reflectă într-un grad de absorbţiede aproximativ 10%. România are la dispoziţie până în 2013 fondurieuropene structurale şi pentru agricultură în valoare de 20 mld.euro, din care în buzunarele beneficiarilor au intrat aproape 2mld. euro. Dintre toţi, codaş la atragerea de fonduri europene esteMinisterul Transporturilor, cu numai 38 mil. euro atraşi în ultimiitrei ani, în condiţiile unei infrastructuri extrem de proaste.

Pesimist pentru al doilea semestru alanului

Leo Gherghina este extrem de pesimist în ceea ce priveşteevoluţia economică din acest an şi are o prognoză de minus 5% "dacăavem noroc". Prog­nozele macroeconomice din 2010 pentru regiunearată că România ar putea să fie unul dintre puţinele state carerămân în recesiune.

"Creşterea TVA a fost exagerată şi disperată. Există o problemăde costuri, nu de venituri. În semestrul doi economia va mergefoarte prost. Vom vedea falimente şi reorganizări majore. E binepentru că se curăţă economia de valori inventate şi în acelaşi timpeste o oportunitate majoră pentru activităţile corecte din piaţă.Ce a trăit de la stat va cădea sau va deveni foarte clar de undevin banii", este de părere Gherghina.

În ceea ce priveşte anul 2011, prognozele lui Gherghina nu suntmai optimiste, vorbind "tot de un minus", în condiţiile în care "nusuntem în stare de altceva decât dacă ne ia valul pe creştere dinUE".

Întrebat de ZF care este sentimentul printre investitori înprezent, el a spus: "Sunt unii strategici care investesc pe termenlung şi foarte bine fac. Financiarii speră". Partenerul de la SGAMmai este de părere că România are nevoie de un nou acord cu FMI,pentru că "cine ştie ce surprize sau omisiuni vom mai avea pebuget".

Prin preluarea MedLife anul trecut, SGAM a deschis listatranzacţiilor în clinici private, continuată de Advent care apreluat CMU anul acesta şi de tranzacţia cu Euroclinic care este înpregătire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO