Companii

Gradul de ocupare al Tarom a crescut cu 10% pe rute interne

 Gradul de ocupare al Tarom a crescut cu 10% pe rute interne
22.08.2010, 23:49 52

Compania aeriană de stat Tarom a transportat în primele şapteluni ale anului 1,12 milioane de pasageri, mai mult cu circa 25%faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu circa 3% faţă deperioada similară a anului 2008, potrivit oficialilorcompaniei.
Creşterea traficului se datorează noilor rute introduse, dar şifaptului că avioanele au operat la grade de încărcare mai mari faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, companiaaeriană, cu afaceri de 193 mil. euro şi pierderi de 56 mil. euroanul trecut, cele mai mari din ultimul deceniu, potrivit datelor dela Registrul Comerţului, continuă să opereze pe pierderi.
Pe rutele interne, Tarom a avut cel mai mare grad mediu de ocupareîn perioada ianuarie- iulie, de 66%, în creştere cu zece punctepro­centuale faţă de perioada similară a anului trecut.
Reprezentanţii companiei nu au transmis ce pondere deţine numărulpasagerilor transportaţi pe rute interne în total pasageri. "Celemai căutate destinaţii interne sunt Timişoara, Cluj, Iaşi, Oradeaşi Suceava", au precizat oficialii companiei.
Compania de stat concurează pe piaţa zborurilor interne doar cuoperatorul Carpatair, cu hub-ul în Timişoara, după ce companialow-cost Blue Air a renunţat la începutul lunii august să maiopereze zboruri pe cursele interne din cauza gradului scăzut deocupare al aeronavelor.
Spre comparaţie, pe piaţa zborurilor externe mai activează şicompaniile de linie regulată Air France, Austrian Airlines sauBritish Airways, dar şi marii operatori low-cost Blue Air şi WizzAir.
"În topul destinaţiilor externe se află Madrid, Paris, Tel Aviv,Viena şi Bruxelles. Pe cursele externe avioanele au operat la grademedii de încărcare de 59%, în creştere cu şapte puncteprocentuale", au spus oficialii companiei.
Tarom a transportat anul trecut 1,7 milioane pasageri şi estimeazăanul acesta peste 2 milioane de pasageri, potrivit reprezentanţilorcompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO