Companii

Grup Feroviar a pierdut Iprochim

13.03.2008, 21:01 39

Grup Feroviar Roman (GFR) a pierdut licitatia pentru achizitia a 72,9% din actiunile institutului de proiectare in industria chimica Iprochim, care a fost scos la privatizare spre sfarsitul anului trecut, desi a oferit un pret de circa 40 mil. euro, aproape dublu fata de castigator.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri ca a selectat ca fiind cea mai buna oferta cea facuta de consortiului format din Asociatia Salariatilor de Drept Privat AS-IPROCHIM, Proiect Bucuresti si ARNO Capital. Acest consortiu a oferit un pret de 301 lei pe actiune, adica circa 20 de milioane de euro, jumatatate din cat a oferit consortiul compus din Grup Feroviar Roman, Global Partner si Hubca Gheorghe, respectiv 600 de lei pe actiune.
Titlurile Iprochim se tranzactioneaza pe Rasdaq, ultimul pret fiind de 150 de lei pe actiune.
Potrivit AVAS, metoda de vanzare a institutelor de cercetare presupune evaluarea unei oferte care are doua componente: o oferta tehnica, care reprezinta 60% din punctajul total, si o oferta financiara, care reprezinta 40% din punctajul total. In urma acestei evaluari a ofertelor, Asociatia Salariatilor a primit 87.053 puncte, in timp ce GFR 85.078 de puncte.
Iprochim detine o suprafata de 36.749 de metri patrati de terenuri in Bucuresti, Cluj, Sibiu si Iasi, evaluate la 10 mil. euro, potrivit raportului societatii pe 2006, publicat pe Rasdaq. Evaluarea terenurilor a fost facuta in 2005, dar de atunci si pana acum pretul terenurilor ar putea fi si dublu.
In afara de GFR si Asociatia Salariatilor au mai depus oferte Incer Plast, firma de cerecetare in domeniul materialelor plastice, IPRONEF, institut de inginerie si proiectare, si compania de inginerie si proiectare navala ICEPRONAV din Galati, precum si consortiul compus din Av-Rom Holding, Ramb Sistem si persoanele fizice Mircea Constantinescu si Iordan Criscov, cel format din Uton Onesti, Balkan Petroleum si Expert Valuation, precum si consortiul Ipromet - T format din IPROMET Bucuresti si Complex Trivale 2005.
Iprochim a inregistrat in 2006 afaceri de circa 4 mil. euro si un profit net de circa 700.000 de euro, potrivit Finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO