Companii

Guvernul condus de Nicolae Ciucă trece la prima rectificare bugetară în timp record, după ce a constatat că nu ies veniturile sperate

Guvernul condus de Nicolae Ciucă trece la prima...

Autor: Răzvan Botea

06.04.2023, 09:30 5872

Guvernul trebuie să treacă rapid la tăieri de cheltuieli, deşi nu este clar de unde, după ce veniturile cresc la jumătate faţă de cât şi-a bugetat.

Guvernul Ciucă este nevoit să treacă la prima rectificare bugetară din 2023 după numai trei luni, pentru că avansul veniturilor nu merge în ritmul pe care şi l-a propus, a reieşit din spusele mai multor oficiali. Execuţia bugetară la două luni, singura accesibilă publicului în momentul acesta, arată că veniturile cresc, dar la jumătate faţă de cât spera guvernul şi mult mai încet decât cheltuielile. Adică exact pe dos faţă de programarea bugetară.

„Pe fondul constatărilor şi al unei reduceri a încasărilor la veniturile statului, este evident şi cred că nu are de ce să deranjeze pe nimeni că şi statul român trebuie să facă o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales în zona cheltuielilor neesenţiale. Având în vedere decizia de ieri, colegii de la Finanţe vor face o analiză pentru ajustarea cu 20 mld. pe bugetul general consolidat al statului. Unora li se pare mult, eu vreau să spun că este o ajustare primară, cred că există multe locuri unde nu aş vrea să o numesc risipă dar o consolidare fiscală să meargă şi pe zona de cheltuieli bugetare”, a spus ministrul finanţelor Adrian Câciu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO