Companii

Hilton pariază pe piaţa hotelieră locală: patru hoteluri afiliate în mai puţin de doi ani

Autor: Adriana Rosoga

26.09.2010, 23:20 143

Lanţul hotelier Hilton, care a afiliat pe piaţa locală patruhoteluri în mai puţin de doi ani, urmează să semneze alte treicontracte până la jumătatea anului viitor cu hoteluri din provinciecare vor opera sub brandurile Hampton şi DoubleTree by Hilton.

"Ne uităm pe piaţă la conversii de hoteluri sau hoteluri nouconstruite din Cluj, Timişoara, Ploieşti, Iaşi şi Craiova. Suntemîn discuţii avansate cu trei hoteluri şi vom semna încă un contractpână la sfârşitul acestui an şi încă 1-2 în primul semestru alanului viitor", a spus Adela Cristea, directorul de dezvoltare alHilton Worldwide pentru Europa şi Africa de Sud.

Lanţul hotelier a început să se dezvolte agresiv începând cu2009, moment din care au fost afiliate patru din cele cincihoteluri care operează în România sub brandul Hilton. Contractelesemnate de Hilton reprezintă unul dintre cele mai puternice semnalepozitive date în industria ospitalităţii din România.

"Businessul începe să-şi revină, hotelurile sunt din nou pline,au început conferinţele. Semnalele sunt pozitive. În trei ani piaţava fi gata pentru segmentul de lux, iar noi vom avea deja o bază",spune Cristea.

Primul hotel care a fost afiliat la lanţul internaţional Hiltonîn octombrie 1997 este fostul Athénée Palace, deţinut de omul deafaceri George Copos. De la semnarea acestui contract şi până laafilierea celui de-al doilea hotel Hilton în România, la Sibiu, autrecut mai bine de zece ani.

În prezent sunt două hoteluri afiliate la Hilton în Bucureşti şicâte unul în Oradea, Sibiu şi Braşov.

Cel mai recent contract de franciză pe care Hilton Worldwide l-asemnat cu Vis 7 Import Export, companie care deţine hotelulBucharest City Unirii, este pentru deschiderea pe plan local acelui de-al doilea hotel DoubleTree by Hilton, după cel din Oradea.Renovarea şi transformarea hotelului, programată a se încheia întrimestrul al doilea al anului viitor, va necesita o investiţie decirca 1 milion de euro.

"Aşteptăm o creştere cu 25-30% a gradului de ocupare în urmaafilierii, dar şi o cifră de afaceri mai mare. Negocierile au durat10-11 luni, am discutat cu mai multe lanţuri internaţionale şine-am oprit la Hilton", explică Saleem Sarieddine, manager executival Bucharest City Hotel (fostul Tulip Inn), care are 88 de camereşi a rulat anul trecut afaceri de 1,7 milioane de euro, în scăderecu 35% faţă de anul anterior.

Pachetul majoritar de acţiuni al companiei care deţine hoteluleste controlat de omul de afaceri libanez Raafat Sarieddine, caremai are şi reţeaua de magazine Sony Center.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO