Companii

Holcim va renunta la productia de ciment alb de la Turda

28.02.2007, 18:22 107

Holcim Romania, subsidiara locala a grupului elvetian Holcim, va opri la sfarsitul acestui an productia de ciment alb la fabrica din Turda, ca urmare a majorarii pretului gazelor naturale, care influenteaza negativ costurile de productie si vanzarile acestui produs.
"Viziunea noastra este de a oferi produse la preturi competitive. Cand acest lucru nu mai este posibil, consideram de datoria noastra sa oprim productia unor asemenea produse", a declarat directorul general al companiei, Markus Wirth. Compania va asigura livrarile de ciment alb pana la finele anului 2007.
Decizia de a opri in 2008 productia de ciment alb a venit pe fondul scumpirii continue a gazului natural. Cresterea pretului gazului are o influenta negativa asupra costului de productie, care se reflecta in nivelul vanzarilor de ciment alb, potrivit reprezentantilor Holcim. Anul trecut pretul gazului a crescut cu circa 15%.
Unitatea din Turda va continua sa produca ciment gri si agregate si va beneficia in acest an de investitii in valoare de patru milioane de euro. In urma renuntarii la productia de ciment alb, Holcim nu va restructura din personalul fabricii.
Cimentul alb este un material de constructie cu o gama larga de utilizare, de la mortare sau tencuieli la elemente prefabricate din beton sau lucrari de renovare si restaurare.
Holcim Romania, subsidiara locala a producatorului elvetian de materiale de constructii, estimeaza pentru acest an o crestere de 15% a businessului, in acelasi ritm cu evolutia pietei de ciment. Astfel, compania ar putea inregistra anul acesta o cifra de afaceri de peste 250 mil. euro.
Holcim Romania a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de circa 219 mil. euro (774 milioane de lei) in crestere cu 28% fata de nivelul inregistrat in anul precedent, peste ritmul previzionat initial. Compania a investit anul trecut circa 57 milioane euro in modernizarea fabricii din Campulung, programe de dezvoltare profesionala pentru angajati, lansarea unui nou liant pentru zidarie si tencuieli, denumit Tenco. In plus, compania a construit prima statie de betoane mobile, in Campulung, care este utilizata pentru lucrarile de modernizare a fabricii din Campulung.
In prezent, Holcim detine capacitati instalate de 2,5 milioane de tone, care se vor mari cu circa 500.000 de tone, odata cu finalizarea investitiilor de la Campulung. Nivelul investitiilor angajate de grupul elvetian de la intrarea sa pe piata romaneasca in 1997 a ajuns la finele anului trecut la 404 milioane de euro pe pietele de ciment, betoane si agregate.
Compania detine trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda si Alesd, 15 statii ecologice de betoane si patru statii de agregate. Piata romaneasca a cimentului este controlata de filialele locale ale grupurilor Holcim (Elvetia), Lafarge (Franta) si Heidelberg Cement (Germania), trei dintre principalii producatori de materiale de constructii la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO