Companii

Holzindustries Schweighofer ne propune sa ne incalzim cu rumegus

25.11.2005, 20:45 313

Compania austriaca Holzindustries Schweighofer a demarat luna aceasta lucrarile la noua fabrica pentru producerea peletilor din rumegus (granule din rumegus presat, folosite ca si combustibil ecologic), investitie care se ridica la aproximativ trei milioane de euro.

Acest tip de produs va fi destinat cu preponderenta exportului, unde cererea este semnificativa, potrivit oficialilor societatii, dar va fi livrat si pe piata interna. Pana la inceperea efectiva a productiei, pentru a familiariza consumatorii romani, compania intentioneaza sa importe acest gen de produs alternativ la actualele sisteme de incalzire, cat si cazane speciale care functioneaza cu astfel de combustibil.

"Vrem sa introducem peletii si pe piata din Romania. Pentru a stimula consumul in aceasta iarna, vom importa aceste produse si le vom distribui in magazinele de profil. Vrem astfel sa testam piata, dar mai ales sa obisnuim clientii cu aceste noi produse", a declarat Cosmin Capra, managerul Holzindustries Schweighofer Romania.

Managerul companiei a mai spus ca noua instalatie va prelucra rumegusul rezultat in urma proceselor de rindeluire transformandu-l in peleti, iar estimarile initiale prevad ca aceasta instalatie sa aiba o capacitate de 8 tone de peleti pe ora.

Peletii vor fi destinati atat consumului individual, cat si celui industrial, diferenta dintre cele doua produse constand in dimensiuni (diametru de 6 mm si lungime de 5 mm - pentru consumul individual si 10 mm diametru si 30 mm lungime - pentru sectorul industrial). Dupa finalizarea acestei investitii, anul viitor compania va demara un alt proiect care prevede realizarea unei fabrici de valorificare superioara a rumegusului, care ar urma sa fie inaugurata tot in cadrul societatii din Sebes, judetul Alba.

Fabrica de la Sebes reprezinta una dintre cele mai importante investitii greenfield din domeniul prelucrarii lemnului din regiune - din 2003 compania austriaca a investit in aceasta unitate de productie peste 80 de milioane de euro.

In prezent, platforma industriala de prelucrare a lemnului de la Sebes se intinde pe o suprafata de aproximativ 34 de hectare, avand o capacitate maxima de un milion de metri cubi de busteni prelucrati pe an. Fabrica are aproximativ 500 de angajati.

Compania nu a dat publicitatii care a fost cifra de afaceri inregistrata pe primele sase luni, dar a spus ca tinta pentru tot anul era atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane euro si a unei capacitati de productie de 1 milion de metri cubi. Anul trecut, compania a inregistrat, potrivit datelor Ministerului Finantelor, o cifra de afaceri de circa 58 de milioane de euro si un profit net de peste 10 milioane de euro.

Agentia Romana pentru Investitii Straine a anuntat recent ca Holzindustrie Schweighofer intentioneaza sa construiasca o fabrica de prelucrare a lemnului in judetul Suceava, proiect estimat la 270 de milioane de euro.

Dincolo de investitiile in prelucrarea lemnului, proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, a anuntat ca va aloca pana la 20 mil. euro pentru achizitionarea de paduri in diferite zone din Romania. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO